Risotto Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- Yarım paket risotto pirinci
- Yarım paket kültür mantarı
- Yarım kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2~3 dal taze fesleğen
- 1 kadeh beyaz sek şarap
- 1 paket rendelenmiş parmesan peyniri
- 30 gr tereyağı
Tavuk suyu için:
- 1 tavuk budu
- 4 su bardağı su
- 1 havuç
- 1 yeşil kereviz
- 1 soğan
- 1 diş sarımsak
- 2~3 defne yaprağı
- Tuz
Risotto Nasıl Yapılır?
- Tavuk budu orta boyutta bir tencereye alınır ve üzerine 4 su bardağı su ilave edilir
- Tencerenin içine soyulan ve temizlenen sebzeler, ikiye bölünen soğan ve sarımsak eklenir
- Defne yaprağı ve tuz eklendikten sonra kaynatılır
- Geniş bir tavaya tereyağı alınır ve eritilir
- İnce ince kıyılan sarımsak ve soğan tereyağında kavrulur
- Kavrulan soğan ve sarımsağın üstüne pirinç eklenir, sürekli karıştırarak 5 dakika boyunca kavrulur
- Mantarlar ince ince doğranır ve pilav harcına eklenir
- Beyaz şarap tencereye eklenir
- Daha sonrasında kaynamış tavuk suyu pirinç demlenene kadar kepçeyle eklenmeye devam edilir
- Pirinç yumuşadığında tencere ocaktan alınır
- Fesleğenler ince bir şekilde kıyılır ve pirinçle karıştırılır
- Servis esnasında rendelenmiş parmesan peyniri tabağın üstüne serpilir.
Risotto Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Risotto yapımında en önemli püf nokta, nişastayı dışarı çıkartacak doğru yöntemi uygulayabilmektir. Sebze ya da tavuk suyunun az az ilave edilip yedirilmesi çok önemlidir. Pirinçler pişirilirken sürekli aynı yöne doğru karıştırılmalıdır. Risotto yapmadan önce pirinç asla yıkanmamalıdır.