Aşık Veysel Türk Halk Müziğinin en önemli isimlerindendir.
İlk Yılları
Aşık Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1894 tarihinde Sivas'ın Sivrialan köyünde doğdu. Annesi Gülizar, babası Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, bölgede yaygınlaşan çiçek hastalığından dolayı yaşamlarını yitirdi. Daha sonra Veysel de yedi yaşındayken aynı hastalığa yakalanarak iki gözünü de kaybetti.
Âşık Veysel'e vakit geçirmesi için babası tarafından alınan bağlamayla önce diğer ozanların türkülerini çalmaya başladı.
Hayatı ve Müzik Kariyeri
1930 senesinde Sivas Maarif Müdürü olan Ahmet Kutsi Tecer ile organize edilen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey ‘in yardımıyla birlikte pek çok şehri dolaşmaya başladı.
Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden biri olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak farklı şehirlerde saz hocalığı da yaptı. Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Fikret Kızılok gibi bazı sanatçılar1970’lerde Âşık Veysel'in deyişlerini kendilerine uyarlayarak yaygınlaşmasını sağladı. Âşık Veysel'in öğretmen olan oğlu Bahri Şatıroğlu, babasının hayatını gün ve gün deftere not etmiş ve pek birçok çalışmaya kaynak olarak katılmıştır. Ayrıca babasının saz ve söz geleneğini devam ettirmektedir
Yalın bir Türkçe kullanırdı. Dili ustalıkla kullanır. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de bulunmaktadır.
Ölümü
Akciğer kanseri nedeniyle 1973 senesinde vefat etti. Ölümünün ardından Bütün Şiirleri adıyla eserleri tekrar yayınlandı ve Aşık Veysel'in anısına müzeler, dernekler ve okullar yapıldı.
Eserleri