Hamilelikte oluşan şeker (Gestasyonel diyabet) her ne kadar geçici bir durum olsa da anne ve bebek sağlığı açısından bazı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle gebelik şekerine karşı, hamileliğin belirli haftalarında anne adaylarına şeker yükleme testi uygulanır.
Hamilelikte şeker yüklemesi, gestasyonel diyabet adı verilen ve gebelik sırasında ortaya çıkan bir diyabet türünün teşhisinde kullanılan bir tıbbi testtir. Gestasyonel diyabet, gebelik hormonlarındaki değişikliklerin etkisiyle, normalden daha yüksek kan şekeri seviyelerine neden olabilir ve anne adayı ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Hamilelikte şeker yüklemesi, genellikle gebeliğin 24. ile 28. haftaları arasında yapılır. Bu dönem, gestasyonel diyabetin en sık görüldüğü zaman dilimidir. Ancak, gebeliğin daha erken dönemlerinde de şüpheli durumlar varsa veya risk faktörleri mevcutsa doktor, daha erken bir aşamada şeker yüklemesi yapabilir.
Bu testte, anne adayı önceden aç kalmış bir şekilde gelir ve sabah aç karnına kan şekeri ölçümü yapılır. Daha sonra, 75 gram glukoz içeren bir içeceği içer ve belirli sürelerde kan şekeri ölçümleri alınır (genellikle 1 saat ve 2 saat sonra). Bu ölçümler, gestasyonel diyabetin varlığını tespit etmeye yardımcı olur.
Şayet şeker yüklemesi sonucunda gestasyonel diyabet teşhisi konulursa, doktor uygun tedavi ve diyet değişiklikleri önererek anne adayının kan şekeri seviyelerini kontrol altına almayı hedefler. Bu sayede hem anne adayının sağlığı korunur hem de bebeğin sağlıklı gelişimi desteklenir.
-Bebeğin büyüme ve kilo alımı: Yüksek kan şekeri seviyeleri, bebekte aşırı büyüme (makrozomi) ile sonuçlanabilir, bu da doğum sırasında komplikasyonlara ve sezaryen doğum ihtiyacına yol açabilir.
-Doğum kusurları riski: Yüksek kan şekeri seviyeleri, bebeğin doğum kusurları geliştirme riskini artırabilir.
-Yenidoğan hipoglisemisi: Bebek, doğumdan sonra hızlı bir şekilde kan şekeri düşebilir ve hipoglisemi denilen düşük kan şekeri seviyesi yaşayabilir.
-Preterm doğum riski: Gestasyonel diyabeti olan kadınlar, preterm doğum riski altında olabilirler.
-Anne için preeklampsi riski: Gestasyonel diyabet, anne adayının preeklampsi adı verilen yüksek tansiyon komplikasyonlarını geliştirme riskini artırabilir.