Kalp krizi, tıbbi terim olarak "miyokard enfarktüsü" veya "miyokardial enfarktüs" olarak da bilinen, kalp kasının yeterli oksijen alamaması nedeniyle bir kısmının hasar görmesi durumudur. Bu genellikle kalp arterlerinden birinin tıkanması sonucunda meydana gelir. Kalp kası, oksijeni taşıyan kanı kalp arterleri aracılığıyla alır. Kalp krizleri, bu kan akışının aniden kesilmesiyle oluşur ve etkilenen bölgedeki kalp kası hücreleri beslenemez ve ölür.
Kalp krizinin başlıca nedeni, ateroskleroz olarak adlandırılan durumdur. Bu durumda, arterlerde plaklar oluşur ve arterler daralır, bazen de tıkanır. Plaklar, kolesterol, yağ, kalsiyum ve diğer maddelerin birikimiyle oluşur. Eğer bir plak arter duvarının üzerinde yırtılır ve kan pıhtısı oluşturursa, bu pıhtı arteri tamamen tıkayabilir ve kalp krizine neden olabilir.
Kalp krizinin belirtileri bireyden bireye farklılık gösterebilir, ancak genellikle aşağıdakileri içerir:
Unutulmamalıdır ki her kalp krizi aynı semptomlarla ortaya çıkmayabilir ve özellikle kadınlarda ve yaşlılarda belirtiler daha hafif olabilir. Bu nedenle, yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birini hissediyorsanız, hemen tıbbi yardım almak çok önemlidir. Acil tıbbi müdahale, kalp krizinin etkilerini en aza indirmek ve ciddi komplikasyonları önlemek açısından hayati öneme sahiptir.