Cinsel yolla bulaşan Frengi nedir?

Dünyada Frengi vakaları günden güne artıyor. Hatta Ülkemiz de son 3 yıldaki artışı azımsanacak gibi değil. Peki frengi nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır, İşte detaylar...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
25 Ekim 2023 23:00
GÜNCELLEME
26 Ekim 2023 03:32
Cinsel yolla bulaşan Frengi nedir?
Büşra Ünal Yazar

Frengi (sifiliz), Treponema pallidum adı verilen bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Frengi, cinsel temasla bulaşan enfeksiyonlar arasında yer alır ve başlangıçta cinsel organlar, anüs, ağız ve dudaklar gibi mukoza zarlarında veya ciltte lezyonlara neden olabilir. Eğer tedavi edilmezse, vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Frengi, genellikle üç aşamada seyreden bir hastalıktır:

Birinci Aşama (primer frengi):

Enfeksiyonun başlangıcında, cinsel temasla temas eden alanda sert, yuvarlak, ağrısız bir şankr (şancre) adı verilen ülser görülür. Bu ülser genellikle tek bir lezyon olur ve kendiliğinden iyileşebilir.

İkinci Aşama (sekonder frengi):

Birinci aşamadan yaklaşık 6-8 hafta sonra, vücutta döküntü, ateş, boğaz ağrısı, lenf düğümlerinde şişlik, baş ağrısı, kas ağrıları gibi genel belirtiler ortaya çıkar. Döküntüler genellikle ellerde ve ayaklarda görülen bakteriyel enfeksiyonlar şeklinde olabilir.

Üçüncü Aşama (Tersiyer frengi):

Eğer tedavi edilmezse, frengi bakterisi vücutta yayılabilir ve yıllar sonra ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Kalp, beyin ve diğer iç organlarda ciddi hasarlara neden olabilir. Bu aşama genellikle belirti vermez, ancak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

    Frengi Nasıl Bulaşır? 

    Frengi, enfekte bir kişiyle cinsel temas yoluyla bulaşır. Cinsel ilişki (vajinal, anal veya oral) sırasında enfekte kişinin vücut sıvıları, yaraları veya lezyonları ile temas etmek, frengi bakterisinin bulaşma riskini artırır. Ayrıca, enfekte bir anne tarafından doğum sırasında bebeğe bulaşma riski de vardır.

    Frengi'nin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Frengi tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Penicillin gibi belirli antibiyotikler, frengi bakterisini etkili bir şekilde yok eder ve enfeksiyonu tedavi eder. İlk aşamada teşhis edilip tedavi edilen frengi, genellikle tamamen iyileşir ve ilerlemesini önler. Ancak tedavi edilmeyen veya geç tedavi edilen frengi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

    Tedavi sürecinde, cinsel partnerlerin de test edilerek tedavi edilmesi ve cinsel aktivitelerin tedavi tamamlandıktan sonra başlaması enfeksiyonun yayılmasını önlemek için önemlidir.

    Frengiden korunmak için korunmalı cinsel ilişki yöntemleri kullanmak, cinsel partnerlerin sağlık durumunu bilmek ve düzenli cinsel sağlık kontrolleri yaptırmak önemlidir.

    Frengi Türkiye'de artıyor

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre; 30’dan fazla bakteri, mantar, virüs ve parazit cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden oluyor.

    WHO'nun 2020 tahminlerine göre; her yıl 374 milyon yeni vakada tedavi edilebilir 4 enfeksiyondan birinde (klamidya, gonora, sifilis, trikomoniyaz) rastlanıyor.

    Bunların 129 milyonu klamidya, 82 milyonu gonore, 7.1 milyonu sifilis ve 156 milyonu trikomoniyaz.

    Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de bu enfeksiyonlar arasında en fazla sifilise rastlanıyor. Sifilis vakaları 2012'den bu yana hızlı artış gösteriyor. 

    2012'de 281'e kadar düşen vaka sayısı 2022'de 3533'e yükselmiş durumda.

    2022'de Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında 133 gonore, 31 klamidya, 2971 HIV-AIDS vakası kayda geçti.

    Yorumlar (0 yorum)
    Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
    Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
    Sonraki Sayfa