Hayat verdiği karakterlerle milyonlarca insanın gönlünde yer edinen Türk sinemasının usta oyuncusu Kemal Sunal'ın hayatı araştırılıyor. Kemal Sunal kimdir? Hangi yapımlarda yer aldı? Ne zaman vefat etti? İşte detaylar...
Kemal Sunal, Malatyalı bir ailede 11 Kasım 1944 tarihinde İstanbul'un Küçükpazar semtinde doğmuştur. Babası Mustafa Sunal, annesi ise Saime Sunal'dır. Kemal Sunal'ın, Cemil ve Cengiz adlarında iki kardeşi vardır.
İlkokulu Mimar Sinan İlkokulunda liseyi ise Vefa Lisesinde tamamlamıştır. Liseyi 11 yılda bitiren oyuncu, "bu benim tembelliğimden, salaklığımdan ileri gelen bir şey değildi. 15-20 kişilik bir grubumuz vardı. Beraber geçiyorduk, beraber kalıyorduk. Anlaşmış bir gruptu. Bir nevi haylazlıktı tabii…" sözleriyle açıklamıştı.
İstanbul Gazetecilik Yüksekokulunda başlasa da, bu okulu bitiremedi. Öğrenim hayatı boyunca elektrikçide çıraklık yaptı. Bu günleri, "Ekonomik durumumuz iyi değildi. Babam Migros'tan emeklidir. Yaz tatillerinde ayakkabı, kitap parasına yardımcı olmak için çalışırdım" dedi.
1995 senesinde tamamlamadığı üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinin radyo, televizyon ve sinema bölümünde tamamladı. Daha sonra yüksek lisansını "TV ve sinemada Kemal Sunal güldürüsü" başlıklı tezini yaparak bitirdi.
Sanatçı 35 yaşında askere gitti. 1972-1973 Ankara turnesi esnasında tanıştığı Gül Sunal ile 1975 yılı Nisan ayında Beyoğlu Evlendirme Dairesi'nde dünya evine girdi. Bu evlilikten Ali ve Ezo isimlerinde iki çocuğu oldu.
Gül Sunal’ın yazdığı anı kitabında, ev halkına sanatçılığını yansıtmamış ve aile babası imajından hiçbir zaman ödün vermemiştir. Akşam yemeklerine her zaman vaktinde yetişen, çocuklarıyla arkadaş gibi olan komşuluk ilişkilerine önem veren ve herkes tarafından sevilen biri olmuştur. Kemal Sunal günlük yaşamında oynadığı yapımların aksine daha durgun laubali tavırlardan hoşlanmayan biridir. Ailesi ve kendisiyle ilgili bütün fotoğraf, belge ve saklanabilecek bütün anıları saklarmış. Genellikle renkli kıyafetler giymeyi tercih eden Kemal Sunalın kıyafet alışverişini eşi yaparmış. Kendisine gelen mektupların hepsini okuyup özenle mektuplara cevap yazarmış. Değerli sanatçı Kemal Sunal , mimik ve jestlerinden dolayı Fransız komedyen ve şarkıcı Fernandel'e benzetilmektedir.
Profesyonel oyuncu olarak Kenterler Tiyatrosu'nda çalışmaya başlayan burada 150 lira maaş alan Kemal Sunal’ın bu tiyatrodaki ilk rolü "Fadik kız"dır. Daha sonra "Deli İbrahim" rolünü oynamış ve maaşı 300 liraya yükselmiştir. İlerleyen zamanlarda Kentler Tiyatrosundan ayrılarak Ulvi Uraz Tiyatrosu'na geçen sanatçı, 4 sene boyunca bu tiyatroda sahneye çıkmıştır. Aynı tiyatroda Orhan Kemal'in İspinoz adlı eserindeki "taşkasaplı" karakterine hayat vermiştir. Sonrasında "Bekçi Murtaza" adlı oyunda bekçi rolünü oynamış ve oyunun ikinci perdesinde ise bir kahveci rolünde oyuna devam etmiştir. 1 yıl boyunca Ayfer Feray Tiyatrosu'nda çalışan Kemal Sunal, son tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda 1500 lira maaşı alan Kemal Sunal, burada daha büyük oyunlarda roller almıştır.
"Dün-bugün" isimli oyunda Kemal Sunal'ın oyunculuğundan çok memnun kalan Ertem Eğilmez, sanatçının ilk sinema deneyimi olan 1972 senesinde ki Tatlı Dillim'de rol almasını sağlamıştır.
Yönetmen Ertem Eğilmez tarafından keşfedilmesiyle birlikte 1972 yapımı Tatlı Dillim filminde Tarık Akan'ın basketbolcu arkadaşı rolü ile Kemal Sunal, sinemasına adımını atmıştır. Kemal Sunal, bu yapımın ardından, Canım Kardeşim filminde Kayseri şiveli bir yolcu rolünde oynamıştır. Aynı yıl içerisinde , Oh Olsun, Güllü Geliyor Güllü, Yalancı Yarim filmlerinde oynamıştır. Böylelikle değerli oyuncunun oyunculuk kariyeri hız kesmeden devam etmiştir.
Kemal Sunal bazı dizilerde rol almıştır. Oynadığı diziler düşük bütçeli olup bazı kanallarında yayınlanmıştır. Bu diziler, 1992'de Saygılar Bizden, 1993 Şaban Askerde, 1994 Bay Kamber ve 1997'de Şaban ile Şirin adlı yapımlardır.
Usta isim, Balalayka isimli filmin çekimleri için 3 Temmuz 2000 tarihinde bindiği Trabzon uçağında kalp krizi geçirmesiyle 55 yaşında hayata gözlerini yumdu.