Türkiye'nin çok partili siyasi hayatına yön veren ve Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü Cumhurbaşkanlığını yapan Celal Bayar'ın hayatı araştırılıyor.
Celal Bayar, 16 Mayıs 1883 tarihinde İzmir'in Gaziemir ilçesine bağlı Umurbey köyünde doğdu. Babası ziraat mühendisi, annesi ise öğretmendi.
'İzmir'de ilkokul ve ortaokul eğitimini aldıktan sonra İstanbul'a giderek Galatasaray Sultanisi'ne kaydoldu. Daha sonra Mekteb-i Hukuka devam etti ve 1902 yılında hukuk öğrenimini tamamladı.
Hukuk eğitimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmaya başladı. Bir yandan avukatlık pratiği yaparken bir yandan da siyasi faaliyetlere katıldı.
Celal Bayar, 1911 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne üye oldu. I. Dünya Savaşı sırasında askere alındı ve Makedonya cephesinde görev yaptı.
Savaştan sonra İzmir'e dönerek avukatlık mesleğini sürdürdü ve siyasi hayatına aktif olarak katıldı.
1924 yılında İzmir Belediye Meclisi üyeliğine seçildi. 1927 yılında TBMM'ye milletvekili olarak girdi. Ardından meclis içinde çeşitli komisyonlarda görev aldı.
Bayar, 1930 yılında İçişleri Bakanı olarak atandı ve bu görevi sırasında Demokrat Parti'nin temellerini atmaya başladı. Ancak İsmet İnönü hükümeti tarafından görevden alındı. Demokrat Parti'nin kurulmasında önemli rol oynadıktan sonra parti genel başkanlığına seçildi.
Celal Bayar, 1950 yılında yapılan genel seçimlerde Demokrat Parti'nin zafer kazanmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. 1950-1961 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdü. Bu dönemde Türkiye'de önemli siyasi ve ekonomik değişiklikler yaşandı.
Ancak 27 Mayıs 1960'ta gerçekleşen askeri darbe sonrasında Demokrat Parti'nin iktidarı sona erdi ve Celal Bayar hükümetten uzaklaştırıldı. Darbenin ardından yargılandı, suçlu bulundu ve idam cezasına çarptırıldı. Ancak idam cezası daha sonra ömür boyu hapse çevrildi.
Siyasetçi, 1966 yılında sağlık nedenleriyle serbest bırakıldıktan sonra siyasi hayattan uzak durdu. 22 Ağustos 1980 tarihinde 103 yaşında vefat etti.