Kurtboğazı Barajı’nda balık tutmak yasaklandı

Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF), Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından Kurtboğazı Barajı’nda balık tutmanın yasaklandığını belirterek karara tepki gösterdi.

HM
Haber Merkezi
YAYINLAMA
11 Ağustos 2023 16:17
GÜNCELLEME
11 Ağustos 2023 16:32
Kurtboğazı Barajı’nda balık tutmak yasaklandı
HM
Haber Merkezi

Ankara'nın en güzel mesire alanlarından biri olan Kurtboğazı Barajı, balık tutkunlarının da uğrak noktası.

Ancak, edinilen bilgiye göre boğulma vakalarının ve çevre kirliliğinin artması sonucu ABB yönetimi bölgedeki güvenlik görevlilerine bir yazı göndererek balık tutmak isteyenlere izin verilmemesi talimatı verdi.

Alınan karara  Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF) tarafından tepki gösterildi.

Federasyon adına açıklama yapan Başkan M.Serkan İnanç "İnsanlar şehir ve iş stresinden uzaklaşıp aileleri ile birlikte iki olta atıp at-çek yapmak için şehre yakın olduğundan dolayı Kurtboğazı Barajı ve benzeri yerlere gidebiliyorlar.

Özellikle akaryakıta gelen zamlar sonrasında insanların bütçesi ancak kendi ikametlerine yakın göl, gölet ve baraj kıyılarına gitmeye yetiyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Su Havzaları Daire Başkanı tarafından ANFA Güvenliğe gönderilen 31 Temmuz 2023 tarihli yazıda Kurtboğazı Baraj Gölü’nde hiçbir suretle balıkçılığa izin verilmemesi bildirilmiş durumda." açıklamasında bulundu.

"ABB'nin böyle bir yetkisi yok"

Konuya ilişkin kendilerinin de duyarlı olduğunun altını çizen İnanç açıklamalarına şöyle devam etti:

"Elbette ki bizlerde bu konulara gereken hassasiyeti gösterip imkânlarımız doğrultusunda da ilgili kurumlara destek oluyoruz ama boğulma olayları oluyor diye doğa aşığı olta balıkçılarının göl kenarlarına yaklaştırılmaması anlaşılır bir durum değil. O zaman trafik kazası oluyor diye de araçlarımızı kullanmayıp işlerimize yürüyerek gidip gelelim. Böyle bir saçmalık dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir.

Her sene biz o barajda çevre temizliği yaparız. Çevre kirliliği yaratanlarla beraber orayı sürekli temiz tutmak için emek sarf eden bizlerinde yasaklanması kabul edilemez.

Ayrıca ilgili kurumlar çevre kirliliği ve yasa dışı işler yapan kişilere de anında müdahale edip gerekli işlemleri yaparak bunları yayınlasalar eminiz ki kimse çöpünü su kıyında bırakmayacaktır. Kaldı ki bu kişilerin büyük bir çoğunluğunun bizim vatandaşımız değil de yabancı uyruklu kişiler olması da olayın başka bir üzücü boyutu.

3 – 5 personel ile çözülebilecek küçük bir sorunu bu kadar büyütmenin kimseye bir faydası olmaz.

Gerekli tedbirleri almak yerine yasaklama koymak en basit ve ilkel bir yöntemdir.

Hem ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir yetkisi de yoktur.

Balıkçılık ile ilgili kararları verebilecek olan kurum önce Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, sonrasında ise İl ve İlçelerde bulunan Tarım ve Orman Müdürlükleridir. En nihayetinde bu işle ilgili de bir kanun vardır ve o kanununda ismi 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’dur.

Şayet bu iki kurum dururken yasaklamaları Ankara Büyükşehir Belediyesi koyacaksa o zaman bu iki kuruma bizce hiç gerek kalmamaktadır."

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa