Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Kremalı Vegan Bal Kabağı Orzo Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 600 gram Hokkaido balkabağı
- 1 tane soğan
- 3 diş sarımsak
- 0.5 çay kaşığı kurutulmuş kekik
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 250 gram frenk arpası
- 0.5 çay kaşığı tuz
- 0.25 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
- 1200 ml sebze bulyon
- 3 yemek kaşığı kaju ezmesi
- 100 ml sıcak su
Kremalı Vegan Bal Kabağı Orzo Nasıl Yapılır?
- Bal kabağı ikiye bölünür, çekirdekleri çıkarılır ve yaklaşık 1 cm'lik küpler halinde doğranır
- Soğan ve sarımsak dişleri soyulup ince ince doğranır
- Bütün malzemeler fırın tepsisine aktarılır
- Kuru kekikle zeytinyağı eklenip iyice karıştırılır
- Airfryer sepetine koyulur 180 derecede 5 dakika pişirilir
- Frenk arpası sudan geçirilip durulanır ve süzülür
- Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra arpa, tuz, çekilmiş biber ve sebze bulyonu fırın tepsisine eklenir ve tahta kaşıkla iyice karıştırılır
- 200 derecede 55 dakika pişirilir
- Kaju ezmesiyle ılık su bir kapta karıştırılır
- Ezme eriyene kadar karıştırılır
- Piştikten sonra kremalı orzo sıcak olarak servis edilir