Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Sebze Mücveri Tarifi, Nasıl Yapılır?
Sebze Mücveri Tarifi
Malzemeler:
- 100 gram karabuğday
- 100 gram havuç
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı sebze bulyon
- 5 gram biberiye
- 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 2 tutam deniz tuzu
- 1 tutam karabiber
Sebze Mücveri Nasıl Yapılır?
- Havuç ince ince rendelenir
- Soğan soyulur ve ince bir şekilde doğranır
- Biberiye yaprakları ince doğranır
- Bir mutfak robotunun kasesine havuç, soğan, biberiye, pişmiş karabuğday yulaf, sebze tozu, zeytinyağı, tuz, karabiber ile beraber koyulur
- Blender çalıştırılır ve bir hamur elde edilir
- Elle küçük köfteler yapılır
- Köfte yapmadan önce 30 dakika soğutulur
- Köfteler Airfryer sepetine yerleştirilir ve 7 dakika, 200 derece olarak ayarlanır
- Afiyet olsun!