Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Sebzeli Fajita Tarifi, Nasıl Yapılır?
Sebzeli Fajita Tarifi
Malzemeler:
- 1 kırmızı dolma biber
- 1 sarı dolma biber
- 1 kabak
- 1 kırmızı soğan
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 0.5 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı chili biber tozu
- 4 mısır tortilla
Sebzeli Fajita Nasıl Yapılır?
- Dolmalık biberler, kabaklar ve soğanlar ince uzun şeritler halinde doğranır
- Mantarlar şerit haline getirilir
- Tüm malzemeler bir kapta karıştırılır ve limon suyu, yağ ve baharatlarla tatlandırılır
- Airfryer 'da 200 derecede 15 dakika pişirilir
- Pişen sebzeler mısırlı tortilla ekmeğine sarılır ve servis edilir