Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Vişneli Bademli Kek Tarifi, Nasıl Yapılır?
Vegan Vişneli Bademli Kek Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı aquafaba
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı portakal suyu
- 2 su bardağı çavdar unu
- 1 su bardağı badem unu
- 1 çay bardağı hindistan cevizi şekeri
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 50 gram badem
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 1 çay kaşığı tarçın
Vegan Vişneli Bademli Kek Nasıl Yapılır?
- Fırın 180 dereceye ayarlanır ve bir kapta aquafaba ve hindistan cevizi şekeri çırpılır
- Portakalın kabuğu rendelenir ve suyu sıkılır
- Zeytinyağı, portakal suyu, vanilya ve portakal kabuğu karışıma eklenir
- Ayrı bir kapta kabartma tozu, tarçın ve çavdar unu karıştırılıp elekten geçirilir
- Badem unuyla beraber katı karışım sıvı karışıma eklenir
- Bademler kabaca doğranır, üzerine koymak için birazı ayrılır kalanı kek karışımına eklenir
- Yağlı kağıt serili ya da iyice yağlanan fırın kabına alınır ve üzerine vişneler dizilir, bademler serpilir
- 30-35 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir
- Kesmek için mutlaka ılınması beklenir