Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Yumurtasız Mayonez Tarifi, Nasıl Yapılır?
Yumurtasız Mayonez Tarifi
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı aquafaba
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3/4 su bardağı soğuk sıkım sızma zeytinyağı
- Tercihe göre 1 çay kaşığı organik hardal
- 1/4 çay kaşığı tuz
Yumurtasız Mayonez Nasıl Yapılır?
- Zeytinyağı hariç tüm malzemeler mutfak robotunda karıştırılır
- Karışıma zeytinyağı da eklenip mayonez kıvamına gelene kadar düşük hızda mutfak robotundan geçirilir
- Bu karışımla 1 bardaktan biraz fazla mayonez elde edilir