Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Yumurtasız Omlet, Nasıl Yapılır?
Yumurtasız Omlet
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Yarım silme çay kaşığı kabartma tozu
- 1 küçük soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 çay bardağı doğranmış mantar
- 1 orta boy havuç
- Kimyon
- Karabiber
- 2 çorba kaşığı nohut suyu (aquafaba)
- İsteğe göre salça
- Üzerine maydanoz
Yumurtasız Omlet Nasıl Yapılır?
- Nohut, kabartma tozu ve aquafaba karışımı karıştırıcıdan geçirilir
- Tavaya sıcak su ilave edilir
- Doğranan soğan, sarımsak, mantar ve rendelenen havuç salça ile beraber ilave edilir, Suyunu iyice çekene kadar karıştırılır
- Daha sonra nohut karışımı tavaya ilave edilir ve tüm malzemeler karıştırılır
- Karışım kızarıncaya kadar tavada tutulur
- Tavadaki karışım ters çevrilip üstte kalan kısmı da aynı şekilde pişirilir