Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Mereng Tarifi, Nasıl Yapılır?
Vegan Mereng Tarifi
Malzemeler:
- 10 yemek kaşığı aquafaba
- 3/4 su bardağı pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı taze limon suyu
- 1 tatlı kaşığı nişasta (buğday veya mısır nişastası olabilir)
- Bıçağın ucuyla toz vanilya veya 1 tatlı kaşığı şekerli vanilin
Vegan Mereng Nasıl Yapılır?
- Aquafaba ve limon suyu derin bir kapta koyulaşana kadar çırpılır
- Çırpmaya devam ederek pudra şekeri azar azar eklenir
- Nişasta ve vanilya da eklenip kaşıkla bir yere koyunca yayılmayacak kıvama gelene kadar çırpılır
- Karışım yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye tatlı kaşığıyla parça parça koyulur ve 120 derecede alt üst ayarda önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir
- Daha sonra ısı 100 dereceye düşürülür, varsa fan ayarına getirilir ve 1 saat kuruyana kadar daha pişirilir
- Isı sıfırlanıp fırının kapağı soğuyana kadar açmadan bekletilir