Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Avokado Trüf Tarifi, Nasıl Yapılır?
Avokado Trüf Tarifi
Malzemeler:
- 1 adet olgunlaşmış avokado
- 1 su bardağı bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı vanilya özü
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 2 yemek kaşığı kakao tozu
Avokado Trüf Nasıl Yapılır?
- Avokado püre haline getirilir
- Bitter çikolata eritilir
- Bitter çikolata ve avokado püresi karıştırılır
- Karışımın üzerine tarçın ve vanilya özü ilave edilir
- Karışım yarım saat buzdolabında bekletilir
- Dolaptan çıkarılan karışım küçük küçük toplar haline getirilir ve kakao tozuna batırılır
- Avokadolu trüf hazır