Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Kabak Puding Tarifi, Nasıl Yapılır?
Kabak Puding Tarifi
Malzemeler:
- Bal kabağı püresi
- 2/3 fincan soya sütü ya da hindistan cevizi sütü
- 3 çorba kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 1/4 fincan esmer şeker
- Tarçın (1/2 çay kaşığı)
- 1/2 çay kaşığı hindistan cevizi
- 1/2 çay kaşığı tuz
Kabak Puding Nasıl Yapılır?
- Bal kabağı blender yardımıyla püre haline getirilir
- Üzerine soya sütü, mısır nişastası ve pekmez eklenerek güzelce harmanlanır
- Ardından, esmer şeker, tarçın, hindistan cevizi ve tuz ilave edilir
- Harmanlanan karışım bir tencereye alınır ve yoğunlaşana kadar orta ısıda 8-10 dakika pişirilir
- Pişen karışım kaselere alınır
- Buzdolabında 2 saat kadar soğutulur
- Kabak Puding hazır!