Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Cheesecake Tarifi, Nasıl Yapılır?
Cheesecake Tarifi
Malzemeler:
- 2 kap vegan krem peynir
- 1 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1/4 su bardağı limon suyu
- 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- Taze meyve
Vegan Cheesecake Nasıl Yapılır?
- Fırın önceden 350 dereceye ayarlanıp ısıtılır
- Bir karıştırma kabında veya mutfak robotunda, vegan krem peyniri, şeker, vanilya, limon suyu ve mısır nişastası karıştırılır
- Pürüzsüz ve kremsi bir kıvam yakalayana kadar işleme devam edilir
- Hazırlanan karışım pasta kalıbına dökülür ve fırına atılır
- Cheesecake, üstü hafifçe altın tonlarına gelene kadar 50 dakika civarı pişirilir
- Dinlenip soğuduktan sonra vegan tatlı servise hazır