Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Izgara Ananas Tarifi, Nasıl Yapılır?
Izgara Ananas Tarifi
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı hindistan cevizi şekeri
- 2 çay kaşığı öğütülmüş tarçın
- 1 çay kaşığı öğütülmüş kakule
- 1 orta boy ananas, kabuğu soyulmuş 1 parmak kalınlığında yuvarlaklar halinde kesilmiş 8 dilim olacak şekilde
- Servis için vanilyalı dondurma ve rendelenmiş limon kabuğu rendesi
Izgara Ananas Nasıl Yapılır?
- Izgara orta seviyeye getirilir, tost makinası da kullanılabilir
- Derin bir kapta hindistan cevizi şekeri, tarçın ve kakule karıştırılır
- Ananas dilimlerinin her iki tarafına da hazırlanan karışım sürülür
- Karamelize olana kadar ızgarada yaklaşık 3 - 4 dakika pişirilir
- Pişen ananaslar servis için tabağa alınır
- Üzerine limon kabuğu rendesi serpilir