Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Deniz Tuzlu Fıstık Ezmesi Cup Tarifi, Nasıl Yapılır?
Deniz Tuzlu Fıstık Ezmesi Cup Tarifi
Malzemeler:
- 1 olgun muz
- 1/4 fincan fıstık ezmesi
- 1+3/4 su bardağı bitter çikolata
- Üzerine serpmek için deniz tuzu
Deniz Tuzlu Fıstık Ezmesi Cup Nasıl Yapılır?
- Küçük bir kapta muz fıstık ezmesiyle birlikle ezilerek harmanlanır
- Çikolata eritilir
- Muffin kaplarına önce çikolata daha sonra da karışım, en üste tekrar çikolata dökülür
- Çikolatanın üstüne deniz tuzu serpilip, buzdolabında soğutulur