Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Kan Portakallı Zeytinyağlı Kurabiye Tarifi, Nasıl Yapılır?
Kan Portakallı Zeytinyağlı Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1.5 su bardağı pudra şekeri
- 2 çay kaşığı saf vanilya özü
- 2 yemek kaşığı kan portakalı suyu
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
Kan Portakallı Zeytinyağlı Kurabiye Nasıl Yapılır?
- Fırın 350 derecede ısıtılır
- Bir kapta un, tuz ve 1 su bardağı pudra şekeri karıştırılır
- Karışıma yağ ve vanilya eklenip güzelce harmanlanır
- Harmanlanan karışım fırın tepsisine dökülür
- 15 dakika kadar pişirilir
- Daha sonra küçük dikdörtgenler şeklinde kesilip, soğumaya bırakılır
- Portakal suyu ve yarım pudra şekeri karıştırılır
- Kurabiyelerin bir köşesi karışıma batırılır
- Kurabiyeler kuruduktan sonra servise hazır