Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Limon Sorbe Tarifi, Nasıl Yapılır?
Limon Sorbe Tarifi
Malzemeler:
- 250 gram pudra şekeri
- Kalın limon kabuğu şeridi
- 2-3 limonun suyu
- Yarım limon kabuğu rendesi
Limon Sorbe Nasıl Yapılır?
- 250 ml su, şeker ve limon kabuğu küçük bir tavada şeker eriyene kadar ısıtılır ve karışım kaynatılır
- Yaklaşık 3 dakika pişirdikten sonra altı kapatılıp soğumaya bırakılır
- Limon kabuğu karışımdan çıkarılır ve atılır
- 100 ml limon suyu şeker karışımına eklenir
- Karışım dondurucuya girebilecek bir kaba eklenir ve 1-2 saat dondurulur
- Ardından bir çırpma teli ile karıştırılır(Sorbe 4 saat boyunca saatte bir karıştırmaya devam edilir)
- Sertleştiğinde karıştırma bırakılır
- Limon kabuğu rendesi serpiştirilerek süslenir