Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
Sadece bir kez sudan geçirilerek yıkanan pirinç tencereye alınır ve 2 su bardağı sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir, Bu sırada ara ara nazikçe karıştırılır
Pirinç, suyu çekip lapa hale gelince üzerine süt ilave edilir, Karıştırılır ve süt kaynayana kadar ara ara karıştırmaya devam edilir
Kaynadıktan sonra altı kısılır, 8-10 dakika daha bu şekilde karıştırılarak kısık ateşte pişirilir
Ardından şeker eklenip karıştırılır
Tekrar kaynaması beklenir ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu şekilde kaynatılır
Nişasta bir kabın içerisine alınır, 1 çay bardağı suyla karıştırılır ve aynı anda hem karıştırılıp hem tencereye eklenir
Azar azar dökülerek eklenirse topaklanmada engellenmiş olur
Karıştırıldıktan sonra hafifçe kıvam alana kadar pişirilir
Bu sırada tekrar kaynayacak ve minik minik balonların yüzeye ulaştığı görülecek, görüldükten sonra kısık ateşe alınıp 1-2 dakika daha pişirilir ve ardından ocaktan alınır
Bu noktada sütlacın kıvamı akışkan bir boza kıvamında olmalı.
Sütlaç harcı bir kepçeyle kaselere dağıtılır
Her kepçeden önce bir kez karıştırılır ki bu sırada pirinçler en dibe çökmemeli
Her kasede eşit miktarda pirinç olması için karıştırılır, kepçeyle alınır ve dökülür
Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında en az 2 saat, tercihen 1 akşam kadar bekletilir ve servis edilmeden önce buzdolabından çıkarılıp 5 dakika bekletilir, tarçın serpilerek servis edilir
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.