Osmanlı Mutfağı: Sütlaç Tarifi

Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
19 Ağustos 2023 19:30
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2023 19:42
Osmanlı Mutfağı: Sütlaç Tarifi
Büşra Ünal Yazar

Sütlaç Tarifi, Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı tepeleme buğday nişastası
  • 1 çay bardağı su

Sütlaç nasıl yapılır?

  • Sadece bir kez sudan geçirilerek yıkanan pirinç tencereye alınır ve 2 su bardağı sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir, Bu sırada ara ara nazikçe karıştırılır
  • Pirinç, suyu çekip lapa hale gelince üzerine süt ilave edilir, Karıştırılır ve süt kaynayana kadar ara ara karıştırmaya devam edilir
  • Kaynadıktan sonra altı kısılır, 8-10 dakika daha bu şekilde karıştırılarak kısık ateşte pişirilir
  • Ardından şeker eklenip karıştırılır
  • Tekrar kaynaması beklenir ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu şekilde kaynatılır
  • Nişasta bir kabın içerisine alınır, 1 çay bardağı suyla karıştırılır ve aynı anda hem karıştırılıp hem tencereye eklenir
  • Azar azar dökülerek eklenirse topaklanmada engellenmiş olur
  • Karıştırıldıktan sonra hafifçe kıvam alana kadar pişirilir 
  • Bu sırada tekrar kaynayacak ve minik minik balonların yüzeye ulaştığı görülecek, görüldükten sonra kısık ateşe alınıp  1-2 dakika daha pişirilir ve ardından ocaktan alınır
  • Bu noktada sütlacın kıvamı akışkan bir boza kıvamında olmalı.
  • Sütlaç harcı bir kepçeyle kaselere dağıtılır
  • Her kepçeden önce bir kez karıştırılır ki bu sırada pirinçler en dibe çökmemeli
  • Her kasede eşit miktarda pirinç olması için karıştırılır, kepçeyle alınır ve dökülür
  • Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında en az 2 saat, tercihen 1 akşam kadar bekletilir ve servis edilmeden önce buzdolabından çıkarılıp 5 dakika bekletilir, tarçın serpilerek servis edilir
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa