Osmanlı Mutfağı: Zerde Tarifi

Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
19 Ağustos 2023 19:43
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2023 19:49
Osmanlı Mutfağı: Zerde Tarifi
Büşra Ünal Yazar

Zerde Tarifi, Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1/2 su bardağından bir parmak fazla pirinç
  • 6 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 silme yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 tutam safran
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 2 tatlı kaşığı gül suyu
  • 1.5 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Zerde Üzeri İçin:

  • Toz Antep Fıstığı
  • Nar

Zerde nasıl yapılır?

  • Bir gece önceden ya da 5-6 saat önceden safran gül suyunun içinde ağzı kapalı şekilde, gül suyu ve az miktar bir su ile demlemeye bırakılır
  • Pirinçler iyice yıkanarak süzülür
  • Nişastasından iyice arınan pirinçler 5 su bardağı su ve 1,5 su bardağı şeker ile tencereye alınır, Lapa olmayacak şekilde, dikkatlice pişirilir
  • Pirinçler hafif şişmeye başlayınca kuş üzümü ve dolmalık fıstık eklenir
  • Üzerine 1/2 su bardağı suda iyice çözünen mısır nişastası eklenir ve karıştırılmaya devam edilir
  • En son zerdeçal ve gül sulu safran karışımı eklenir
  • 5-6 dakika kadar kısık ateşte pişirilir
  • Kıvam, boza kıvamına gelince ocaktan alınır
  • Zerde bir kepçe yardımı ile servis kaselerine paylaştırılır
  • Üzeri hafif jöle kıvamı alıp, soğuyunca üzeri toz Antep fıstığı ve nar ile süslenir
  • Daha sonra dinlendirilmek için buzdolabına alınır
  • 1-2 saat dinlendirilip soğuyan tatlı servise hazır
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa