Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
Öncelikle şerbeti hazırlanır: su ve şeker bir tencereye alınır ve ocağın altı açılıp, şeker eriyene dek karıştırılır
Şerbet kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar kaynatılır ve ardından limon suyu ilave edilip 2-3 dakika daha kaynatılır ve altı kapatılıp soğumaya bırakılır
Hamuru için; bir yoğurma kabına ılık su, maya, tuz ve şeker alınır ve maya eriyene dek karıştırılır, ardından bu şekilde bir 5 dakika bekletilir
Ardından un ilave edilir ve güzelce karıştırılır, krep hamurundan daha yoğun bir hamur elde edilmiş olacak.
Hamurun bulunduğu kabın ağzı streç filmle kaplanır ve bu şekilde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakılır
Bolca ayçiçek yağı bir kızartma tavasına alınır ve güzelce kızdırılır
Hamur mayalandıktan sonra bir buzdolabı poşetine koyulur, poşetin ağzı bağlanır ve poşetin alt köşesi makasla bir miktar kesilir
Kesilen bu köşeden her seferinde ceviz büyüklüğünde olacak şekilde hamurlar sıkılır, elle hafifçe yuvarlanıp, ortasına parmakla bir çukur açılır ve kızgın yağa atılır
Tüm hamur bu şekilde yağa atılıp güzelce kızartıldıktan sonra delikli bir kepçeyle yağdan alınır ve soğumuş olan şerbetin içerisine atılır
Lokmalar şerbetin içerisinde çok da bekletilmeden alınır ve ılık olarak servis edilir
İsteğe bağlı servis ederken tarçın ya da toz fıstıkla süslenebilir
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.