Osmanlı Mutfağı: Vezir Parmağı Tarifi

Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
19 Ağustos 2023 20:07
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2023 20:16
Osmanlı Mutfağı: Vezir Parmağı Tarifi
Büşra Ünal Yazar

Vezir Parmağı Tarifi, Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

Vezir Parmağı Hamuru için:

  • 100-125 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 adet büyük boy yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2-3 su bardağı un

Vezir Parmağı Üzeri için:

  • 1 su bardağı irmik

Vezir Parmağı Şerbeti için:

  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Vezir parmağı nasıl yapılır?

  • İlk olarak şerbet için olan su ve şeker bir tencereye alınarak kaynatmaya bırakılır
  • Kaynadıktan sonra üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edilip, soğumaya bırakılır
  • Tereyağı, sıvı yağ, şeker, yoğurt ve yumurta bir kaba alınarak güzelce çırpılır
  • Sonra kaba kabartma tozu, un ve vanilya eklenip, güzelce yoğrularak orta sertlikte bir hamur haline getirilir
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır ve şekil verilir
  • Şekillenen hamurların etrafı güzelce irmiğe bulanır
  • İrmikleme işlemi bittikten sonra, pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine hamurlar dizilir
  • 180 derecede 25 dakika pişirilir ve piştikten sonra 5 dakika kadar dinlendirilip, üzerine soğutulan şerbet dökülür
  • Şerbet bir kaşık yardımı ile ara ara hamurların üzerine gezdirilir, iyice çektirilir
  • Tatlı servise hazır
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa