Osmanlı Mutfağı: Güllaç Tarifi

Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
19 Ağustos 2023 20:17
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2023 20:24
Osmanlı Mutfağı: Güllaç Tarifi
Büşra Ünal Yazar

Güllaç Tarifi, Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1 Paket Güllaç Yaprağı (12 adet)
  • 2.5 litre süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 tatlı kaşığı vanilin
  • 250 gram ceviz içi (takriben tepeleme 2 su bardağı)

Güllaç Üzeri için:

  • 3 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
  • 1 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi
  • 16 adet vişne

Güllaç nasıl yapılır?

  • Süt derin bir tencereye alınır, üzerine şeker eklenir
  • Orta ateşte süt şeker eriyene kadar karıştırılır
  • Süt el yakacak sıcaklığa gelince gül suyu ve vanilin eklenerek son bir tur karıştırılıp, ocaktan alınır
  • 2 su bardağı ceviz bıçakla irili ufaklı kıyılır, ya da rondoda çekilir
  • Tatlının hazırlanacağı kabın içerisine bir kepçe sütten eklenir
  • Üzerine elle boyutlandırılan güllaç yaprakları dizilmeye başlanır
  • Yaprakların parlak tarafları üste gelecek şekilde dizilmeye devam edilir ve her kat süt ile ıslatılır, Yaprakların yarısı dizildiğinde 5 dakika kadar beklenir, süt iyice çektirilir
  • Tam ortasına ceviz içi boşluk kalmayacak şekilde serpiştirilir
  • Kalan yapraklar da aynı şekilde ıslatılarak dizilmeye devam edilir
  • Kalan süt güllacın üzerine dökülür ve üzerini kapatılır
  • Yapraklar sütü çekip oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılır, En az 2 saat bekletilir
  • En son dilimlenerek üzeri meyve ve Antep fıstığı ile süslenerek servis edilir
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa