Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...
250 gram ceviz içi (takriben tepeleme 2 su bardağı)
Güllaç Üzeri için:
3 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
1 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi
16 adet vişne
Güllaç nasıl yapılır?
Süt derin bir tencereye alınır, üzerine şeker eklenir
Orta ateşte süt şeker eriyene kadar karıştırılır
Süt el yakacak sıcaklığa gelince gül suyu ve vanilin eklenerek son bir tur karıştırılıp, ocaktan alınır
2 su bardağı ceviz bıçakla irili ufaklı kıyılır, ya da rondoda çekilir
Tatlının hazırlanacağı kabın içerisine bir kepçe sütten eklenir
Üzerine elle boyutlandırılan güllaç yaprakları dizilmeye başlanır
Yaprakların parlak tarafları üste gelecek şekilde dizilmeye devam edilir ve her kat süt ile ıslatılır, Yaprakların yarısı dizildiğinde 5 dakika kadar beklenir, süt iyice çektirilir
Tam ortasına ceviz içi boşluk kalmayacak şekilde serpiştirilir
Kalan yapraklar da aynı şekilde ıslatılarak dizilmeye devam edilir
Kalan süt güllacın üzerine dökülür ve üzerini kapatılır
Yapraklar sütü çekip oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılır, En az 2 saat bekletilir
En son dilimlenerek üzeri meyve ve Antep fıstığı ile süslenerek servis edilir
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.