Osmanlı Mutfağı: Ayva Tatlısı Tarifi

Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
19 Ağustos 2023 20:58
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2023 21:03
Osmanlı Mutfağı: Ayva Tatlısı Tarifi
Büşra Ünal Yazar

Ayva Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 2 adet büyük boy ayva
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 çay bardağı vişne suyu
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 5 adet karanfil
  • 1/2 adet limonun suyu

Servisi için:

  • 100 gram kaymak
  • 1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı

Ayva Tatlısı nasıl yapılır?

  • İyice yıkanan ayvaların kabukları soyulur ve ortadan ikiye bölünür
  • Ortaları da güzelce temizlenir,  Ayva çekirdekleri bir kenara ayrılır
  • Daha sonra ayvalar kararmaması için limonlu suyun içine koyulur
  • Geniş bir tencereye ayvalar dizilir ve üzerlerine 2 yemek kaşığı kadar toz şeker eklenir
  • Ardından su, limon suyu, ayva çekirdekleri ve 3-4 adet karanfil de eklenip orta ateşte su kaynayıncaya dek pişirilir
  • Su kaynadığında yarım su bardağı vişne suyu da eklenir ve kısık ateşte pişirilir
  • Ayvalar suyunu çekip renk aldığında bir bıçak yardımıyla pişip pişmediği kontrol edilir
  • Yeterince piştiğine emin olunduğunda ocaktan alınır ve dinlenmeye bırakılır
  • Dinlenen ayvalar servis tabaklarına alınıp üzerine şerbetinden hafifçe gezdirilir
  • İsteğe göre kaymak ve Antep fıstığı ile süslenip servis edilir
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa