Osmanlı Mutfağı: Aşure Tarifi

Osmanlı mutfağı et ve tatlı bakımından zengin bir mutfaktır. Özellikle bayramlarda birbirinden lezzetli Osmanlı tatlılarına yer verilirdi. Birbirinden lezzetli tatlılar yapılır kutlamalarda, misafirlik ziyaretlerinde, cenazelerde dağıtılırdı. Geçmişten günümüze yolcuğunu sürdüren bu tatlıları denemek isteyenlere...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
19 Ağustos 2023 21:04
GÜNCELLEME
19 Ağustos 2023 21:13
Osmanlı Mutfağı: Aşure Tarifi
Büşra Ünal Yazar

Aşure Tarifi, Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1.5 su bardağı aşurelik buğday
  • 1.5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1.5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1/2 su bardağı kuru kayısı
  • 1/2 su bardağı kuru incir
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 1 çay bardağı kavrulmuş fındık
  • 1 portakalın kabuğu ve suyu
  • 1 çubuk tarçın
  • 1 çay bardağı gül suyu
  • 2 adet orta boy kabuğu soyulmuş yeşil elma 
  • 7 – 8 adet karanfil
  • 4 litre su
  • 3,5 su bardağı toz şeker

Aşure Süsleme için:

  • 1 çay bardağı toz Antep Fıstığı
  • 1 çay bardağı toz ceviz içi
  • 1 büyük ayıklanmış nar
  • 1 tutam tarçın
  • 1 çay bardağı kuş üzümü

Aşure nasıl yapılır?

  • Aşurelik buğday tencereye alınır üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenir, Kaynamaya bırakılır
  • Buğdayın ilk suyu süzülür
  • Tekrar aynı oranda su eklenir ve kaynayınca bir kez daha süzülür
  • Bu buğdayın kara suyunun atılması için.  
  • Aşurenin renginin beyaz olması için bu yöntem uygulanmalı
  • Sonra buğdaya 1 litre su, çubuk tarçın, portakal kabuğu ve portakal suyu eklenir ve 50 dakika kadar haşlanır
  • Kuş üzümü sıcak suda ıslatılır
  • Gül suyu ve karanfil bir kapta birlikte bekletilir, Şeker ile birlikte en son aşureye eklenecek
  • Kuru meyveler ve elma tencereye eklenir, çubuk tarçın ve portakal kabuğu çıkarılır
  • 1,5 litre daha su eklenir ve pişirmeye devam edilir
  • 1 litre sıcak su ile birlikte kuruyemişler ve haşlanmış bakliyat eklenir
  •  Aşure bir miktar kıvama gelene kadar pişirilir
  • Şeker ve karanfilli gül suyu eklenir
  • Bir 10 dakika daha kaynatılır ve altı kapatılır
  • Aşurenin kıvamı bir miktar sulu olmalı, zaman geçtikçe suyunu çekip kendini toparlayacaktır. 
  • Üzeri hafif kabuklanmaya başlayana kadar dinlendirilir
  • Bu kıvama gelince üzeri süslenip, servis edilir
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa