Erikli Crumble Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
Hamuru için:
- 150 gram un
- 140 gram donmuş tereyağı
- 100 gram esmer şeker
- 50 gram toz badem
- 75 gram öğütülmüş yulaf
- 1 damla vanilya esansı
Erikli meyve karışımı için:
- 600 gram mürdüm eriği
- 100 ml. beyaz şarap
- 100 gram esmer şeker
- 50 gram küp tereyağı
- 1 tane çubuk tarçın
- 4 tane karanfil
- 1/2 adet vanilya çubuğu
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
Erikli Crumble Nasıl Yapılır?
- Hazırlamak istediğimiz Crumble parçacıkları için bir kap alınarak içine koyulan un, esmer şeker, vanilya esansı ve öğütülmüş yulaf karıştırılır ve ardından toz badem eklenir
- Ardından halihazırda soğuk bekletilen tereyağı küp şeklinde doğranarak malzemeler ufalanacak kıvama gelene kadar karıştırılır
- Orta derecede ısıtılan bir tavaya sırası ile çekirdekler alınarak küp şekilde doğranan mürdüm eriği, esmer şeker, çubuk tarçın, vanilya çekirdekleri ve karanfiller eklenerek karışım karamel kıvamına getirilir
- 8-10 dakikalık bir pişirme süresinin ardından rengini almaya başlayan karışıma tereyağı da eklenerek karışım yeniden karamelize edilir
- Bir sonraki adım olarak beyaz şarap eklenerek alkolün uçması için yüksek ateşte çektirilir
- Yumuşayan ve suları süzdürülen erikler kenara ayrılır, tavadaki suya dokunulmaz
- Kenara bırakılan tavadaki suya nişasta eklenerek çırpılan ve yaklaşık iki dakika boyunca pişirildikten sonra ocağın altı kapatılır
- Soğuyan karışıma erikler eklenir ve servise hazır hale getirmek istenilen tatlıya bir tavada ısıtılan meyve karışımı fırın kabının içine yayılarak yerleştirilir
- Fırına giren kabın üzeri crumble parçacıkları ile kaplandıktan sonra yaklaşık olarak 15 dakika boyunca 200 derecede pişirilir
- Son olarak hazırlanan Crumble' dondurma veya krema eşliğinde servis edilir