Bazı yemeklerimizin yanında vazgeçilmez lezzetlerden birisi de yoğurttur.
Yiyeceklerin yanında tercih ettiğimiz yoğurdu evde kendimizde yapabiliriz. İşte adım adım ev yapımı yoğurt yapma rehberi:
Malzemeler:
1 litre süt (tercihen tam yağlı süt)
2 yemek kaşığı yoğurt mayası (pastörize süt kullanıyorsanız, canlı yoğurt mayası eklemek önemlidir)
Hazırlık:
Büyük bir tencerede sütü kaynatın. Sütü kaynatırken sürekli karıştırın ve kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alın.
Kaynamış sütün oda sıcaklığına soğumasını bekleyin. Sütün sıcaklığının yaklaşık 40-45 derece Celsius (110-115 Fahrenheit) olduğundan emin olun. Süt, yoğurt mayası için uygun bir ortam oluşturacak kadar sıcak olmalıdır.
Soğumuş sütün içine yoğurt mayasını ekleyin. Yoğurt mayasını sütün içinde iyice karıştırın.
Sütü yoğurt mayasıyla karıştırdıktan sonra, yoğurt kabınızı veya cam kavanozu hazırlayın. Karışımı bu kabın içine dökün.
Yoğurt kabını veya kavanozu kapatın. Yoğurdu ılık bir yerde (örneğin, fırınınızın içinde ışığın yanmamasına dikkat ederek) 6-8 saat boyunca fermente etmeye bırakın. Bu süre içinde yoğurt mayası sütü yoğurda dönüştürecektir. Süre ne kadar uzun olursa yoğurt o kadar ekşi olur, bu nedenle lezzet tercihinize bağlıdır.
Yoğurt, kıvamını alıp istediğiniz ekşilik derecesine ulaştığında buzdolabına kaldırın ve en az 4 saat boyunca soğutun.
Soğuyan yoğurdu çıkarın, üzerine meyve, bal, reçel veya farklı tatlar ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.