Kaymaklı Boşnak turşusu: Soka Tarifi, Nasıl Yapılır?
Türk mutfaklarının alışıldık turşu çeşitlerinin dışına çıkıyoruz ve Boşnak Turşusu Kaymaklı Soka Turşusu yapıyoruz. Bu lezzete hayır diyebileceğinizi sanmıyorum. Peki gelsin o zaman tarif. Kaymaklı Soka Turşusu nasıl yapılır?
Kaymaklı Boşnak turşusu: Soka Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
2 kg. soka biberi
3 litre keçi sütü
1 kilogram kırıklı sert beyaz peynir
1/2 litre süt kaymağı
1 tatlı kaşığı tuz
Kaymaklı Soka Tarifi Nasıl Yapılır:
Biberlerin sap kısmı tohum yatağı alınacak şekilde kapak gibi açılır
Tohumlar uzaklaştırılır
İçerisindeki odacıkları ayıran kısımlar bir bıçakla hafif düzleştirilir
Bol suda yıkanıp fazla suyunu süzdürülür
Özellikle içinin iyice kuru olduğuna emin olunduktan sonra iç duvarlarına yarım çay kaşığı tuz serpilir
Biberlerin iç duvarları tuzlandıktan sonra üzeri temiz bir bezle örtülür
En az 3-4 saat biberler tuzla yumuşatılıp sokaya hazır hale gelmesi için bekletilir
Tuz yumuşayan biberlerin iç kısmında bir parça su birikmesine neden olacak
Bu su boşaltılıp biberler hazır hale getirilir
Süt litre başına 1 yemek kaşığı tuz ile kaynatılır
Kullanılacak peynir tuzluysa bu oran biraz düşürülebilir
Ardından yoğurt mayalama sıcaklığından bir tık daha ılık olacak şekilde soğumaya bırakılır
Süt mayalama sıcaklığına gelirken; bir karıştırma kabına peynir alınıp iyice kırıklanır
Kaymak eklenip malzeme harmanlanır
Bu malzeme ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde biberlerin içerisine doldurulur
Biberler kuru ve temiz kavanozlara çok sıkışık olmayacak şekilde yerleştirilir
Artan kaymaklı peynir parçaları kat aralarına serpiştirilir
Mayalanma sıcaklığına gelen süt kavanozların boğum kısmına kadar ilave edilir
Kapaklar sıkıca kapatılıp taşma yapma ihtimaline karşı bir tepsiye dizilir
Etrafı yoğurt mayalar gibi birkaç kat örtü ile sarmalanır (Sıcak havalarda bir gün yeterli, Daha serin sonbahar günlerinde bir yarım gün daha uzatılarak mayalanma tamamlanır)
Kavanozlar açılarak kontrol edilir
Süt parça parça kesmiklenerek mayalanacak, Tadı buruk, alışıldığın dışında olacak, Bu biberin etkisiyle tam da istenilen lezzettir
Mayalanma gerçekleştiyse kavanozlar olgunlaşmaları için buzdolabına kaldırılır
20-25 gün olgunlaşması için yeterli olacak
Bu sürenin sonunda soka, afiyetle tüketilebilir
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.