Kaymaklı Boşnak turşusu: Soka Tarifi, Nasıl Yapılır?

Türk mutfaklarının alışıldık turşu çeşitlerinin dışına çıkıyoruz ve Boşnak Turşusu Kaymaklı Soka Turşusu yapıyoruz. Bu lezzete hayır diyebileceğinizi sanmıyorum. Peki gelsin o zaman tarif. Kaymaklı Soka Turşusu nasıl yapılır?

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
07 Eylül 2023 17:45
GÜNCELLEME
07 Eylül 2023 18:01
Kaymaklı Boşnak turşusu: Soka Tarifi, Nasıl Yapılır?
Büşra Ünal Yazar

Kaymaklı Boşnak turşusu: Soka Tarifi, Nasıl Yapılır?

Malzemeler: 

  • 2 kg. soka biberi
  • 3 litre keçi sütü
  • 1 kilogram kırıklı sert beyaz peynir
  • 1/2 litre süt kaymağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kaymaklı Soka Tarifi Nasıl Yapılır: 

  • Biberlerin sap kısmı tohum yatağı alınacak şekilde kapak gibi açılır
  • Tohumlar uzaklaştırılır
  • İçerisindeki odacıkları ayıran kısımlar bir bıçakla hafif düzleştirilir
  • Bol suda yıkanıp fazla suyunu süzdürülür
  • Özellikle içinin iyice kuru olduğuna emin olunduktan sonra iç duvarlarına yarım çay kaşığı tuz serpilir
  • Biberlerin iç duvarları tuzlandıktan sonra üzeri temiz bir bezle örtülür
  • En az 3-4 saat biberler tuzla yumuşatılıp sokaya hazır hale gelmesi için bekletilir
  • Tuz yumuşayan biberlerin iç kısmında bir parça su birikmesine neden olacak
  • Bu su boşaltılıp biberler hazır hale getirilir
  • Süt litre başına 1 yemek kaşığı tuz ile kaynatılır
  • Kullanılacak peynir tuzluysa bu oran biraz düşürülebilir
  • Ardından yoğurt mayalama sıcaklığından bir tık daha ılık olacak şekilde soğumaya bırakılır
  • Süt mayalama sıcaklığına gelirken; bir karıştırma kabına peynir alınıp iyice kırıklanır
  • Kaymak eklenip malzeme harmanlanır
  • Bu malzeme ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde biberlerin içerisine doldurulur
  • Biberler kuru ve temiz kavanozlara çok sıkışık olmayacak şekilde yerleştirilir
  • Artan kaymaklı peynir parçaları kat aralarına serpiştirilir
  • Mayalanma sıcaklığına gelen süt kavanozların boğum kısmına kadar ilave edilir
  • Kapaklar sıkıca kapatılıp taşma yapma ihtimaline karşı bir tepsiye dizilir
  • Etrafı yoğurt mayalar gibi birkaç kat örtü ile sarmalanır (Sıcak havalarda bir gün yeterli, Daha serin sonbahar günlerinde bir yarım gün daha uzatılarak mayalanma tamamlanır)
  • Kavanozlar açılarak kontrol edilir
  • Süt parça parça kesmiklenerek mayalanacak, Tadı buruk, alışıldığın dışında olacak, Bu biberin etkisiyle tam da istenilen lezzettir
  • Mayalanma gerçekleştiyse kavanozlar olgunlaşmaları için buzdolabına kaldırılır
  • 20-25 gün olgunlaşması için yeterli olacak
  • Bu sürenin sonunda soka, afiyetle tüketilebilir
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa