Kışlık Hazırlıyoruz: Közlenmiş Patlıcan Konservesi Tarifi, Nasıl Yapılır? Malzemeler: 6 adet bostan patlıcan Sızma Zeytinyağı ½ limonun suyu 1 tatlı kaşığı tuz Közlenmiş Patlıcan Konservesi Nasıl Yapılıyor:
Fırının (salamander) ızgarası 250-300 dereceye ayarlanarak kızdırılır Patlıcanlar bu şekilde fırın ızgarasında közlenir Patlıcanlar ortadan ikiye bölünür İç tarafları yağlanıp tuzlanır Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir Patlıcanların yağlanan kısımları alta gelecek şekilde tepsiye dizilir Patlıcanlar çevrilmeden kabuklu kısımları üstte kalacak şekilde pişene kadar közlenir Patlıcanlar közlenince fırından çıkarılır Patlıcanların içlerini bir kaşık yardımı ile alınır Geniş bir kapta patlıcanlar tuz ve limon suyu ile karıştırılır Temiz ve içlerine el değmemiş, tercihen bulaşık makinasında yıkanmış kavanozlara üzerlerinde iki cm boşluk kalacak şekilde doldurulur Sadece patlıcanları örtecek kadar ince bir tabaka sızma zeytinyağı dökülür Kullanılmamış yıkanmış kavanoz kapakları sıkıca kapatılır Düdüklü tencerenin tabanına ahşap bir nihale veya buhar sepeti yerleştirilir
Düdüklü tencereye kavanozlar yerleştirilirCam kavanozların birbirine temasını kesmek için aralarına ahşap veya plastik ayıraçlar yerleştirilir Düdüklünün tabanına yaklaşık 5 cm kadar su koyulur Düdüklünün kapağı kapatılıp, altı yakılır ve buhar çıkmaya başladıktan sonra 20-30 dakika arası kaynatılır Ocak söndürülür ve buhar boşaldıktan sonra düdüklüden kavanozlar çıkarılır Bir bezin üzerinde kapaklar üstte olacak şekilde soğuması beklenir Konserveleme başarılı ise kavanozlar soğuduktan sonra kapakları içe doğru çökecektir Kapaklar sıcakken değil soğuyunca çökecek Eğer kapak içe doğru çökmemiş yukarı doğru bombe yapmış ise konserveleme başarısız olmuş demektir Başarısız olanları ister hemen açıp tüketebilir, isterseniz de kapakları değiştirilerek tekrar konserveleme işlemi yapabilirsiniz.. Kışlık Közlenmiş Patlıcan Konservesi Hazır!
AFİYET OLSUN!