Nezaket Kuralları Öğrenin, Sosyal Yaşamınızı Güzelleştirin!

Nezaket kuralları, insanlar arasındaki iletişimde saygı, hoşgörü, naziklik ve uyumun sağlanmasına yardımcı olan toplumsal normlardır. Nezaket kuralları, kişilerin daha olumlu ve etkili bir şekilde iletişim kurmalarına ve toplum içinde daha iyi bir uyum içinde olmalarını sağlar. Peki nedir bu kurallar hep beraber inceleyelim:

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
08 Eylül 2023 09:25
GÜNCELLEME
10 Eylül 2023 15:47
Nezaket Kuralları Öğrenin, Sosyal Yaşamınızı Güzelleştirin!
Büşra Ünal Yazar

Girişte de dediğimiz gibi, nezaket kuralları toplumsal normlardır, yani toplumsal uygunluktur. Çünkü iç içe yaşadığımız insanlarla sağlıklı bir iletişim için gereklidir. Birbirimize karşı, saygılı, hoşgörülü ve kibar olmak zorundayız aksi taktirde toplumda kaos olur. 

Cicero'nun dediği gibi, Dostluktan saygıyı kaldıran onun en büyük süsünü kaldırmış olur.

                                                                                                               

Peki, nedir bu nezaket kuralları hep beraber bakalım:

  • Fedakar ve İnce Düşünceli Olmak: Öncelikle çevrenize karşı fedakar ve ince düşünceli olmanız gerekiyor. Zaten görgü kurallarının bütününe sahip birisi bu normu atlamaz. Fedakarlık neydi; başkalarının ihtiyaçlarını veya isteklerini kendi ihtiyaçlarını veya isteklerini göz ardı ederek karşılama eylemi. Fedakar insanlar, başkalarının refahını veya mutluluğunu düşünerek hareket eder Örneğin, bir arkadaşının yardımına koşmak, aile üyelerinin ihtiyaçlarını öncelemek veya toplumsal yardım projelerine katılmak gibi davranışlar fedakarlıkla ilişkilendirilir. Yani her şeyden önce arkadaşlarınıza karşı fedakâr ve ince düşünceli olmalısınız. Çünkü beklenti içinde olunarak fedakarlık yapılmaz. Arkadaşlarınızı da bu görgü normlarına göre seçerseniz bu fedakarlıklar karşısında o da sessiz kalmayacaktır. İnce düşüncelilik ise başkalarının duygularını, ihtiyaçlarını ve isteklerini anlayarak saygı gösterme yeteneğidir. İnce düşünen insanlar, başkalarına karşı son derece saygılı ve duyarlıdırlar. Bu, insanlar arasındaki ilişkileri geliştiren, olumlu bir iletişim ortamı oluşturan çok önemli bir niteliktir, bu nitelik herkeste olduğu sürece insanlar birbirlerini incitmekten korkar, her konuda düşünceli davranır.
  • Sevdiklerinizin nelerden hoşlanıp nelerden neleri itici bulduğunu mutlaka bilin. Hoşlanmadığı bir şakayı yapmayın mesela. Bazen bilsekte düşünmeden yaparız, ama geri dönük gönül almayı, onore etmeyi bilmeli insan. 
  • Teşekkür Etme ve Özür Dileme: Birine yardım ettiğinde veya bir iyilik gördüğünde teşekkür et, et ki karşılıklı saygını göster. Hata yaptığında veya başkasını incittiğinde özür dile ki,  olumsuz durumları düzeltmeye ve ilişkileri onarmaya açığım de. 
  • Her konuda haklı çıkmaya çalışma: Herkes son sözü söyleyen olmak ister. Ama bu durumun insanı daha üstün bir varlık gibi gösterdiğini hiç görmedim. Aksine yerin dibine sokan son derece kibir abidesi gösteren, itici bir durum. Alttan alın, haklı çıkmaya çalışmayın. Bu zayıflık göstergesi değil aksine büyüten yücelten bir durum. Çünkü büyüdükçe küçülmeli insan. 
  • Affedici ve merhametli olun: Kusur örtenin kusuru örtülür. Hayatta herkesin bir kusuru eksiği yanlışı vardır. Önemli olan bunları kapatabilmek görmezden gelebilmek, affedici olmak, ve tüm canlılara karşı merhametli olmak. İşte o zaman ben insanım diyebilirsin.
  • Dinleme ve Göz Teması: İletişim sırasında karşındakini dikkatle dinleyerek göz teması kurmak, karşındaki insana saygını gösterir. Karşında bir insan var ve sana bir şeyler anlatıyor,  onunla göz teması kur ve dinle. Özellikle de cep telefonu kullanımını sınırla. Bu seni önemsiyorum, sana saygı duyuyorum ve seninle sağlıklı bir iletişim içindeyim demektir. 
  • Dedik ya kusur örtenin kusuru örtülür diye, bir arkadaşınızı eleştireceğiniz zaman, bu baş başa olmalı, başkalarının yanında değil. 
  • Bir şey isteyeceğiniz zaman “lütfen” demeyi tercih edin. Emir üslubu kullanmamaya özen gösterin. 
  • Toplum içinde öksürürken elle ağzın kapatılmaması veya açıkça esnemek görgülü tavırlar değil. Bu tip hareketlerden kaçınarak, insanları rahatsız etmeyecek şekilde önlemimizi almalıyız.
  • Toplum içinde yapılan dedikodu, en çirkin tavırlardan birisidir. Kişilerin özellikleri ve davranışları hakkında dedikodu yapmamalı, bu son derece itici ve çirkin davranıştan kaçınmalıyız. Bu durum ayrıca son derece güven sarsıcı bir durumdur. 
  • Öncelikle dürüst olun, size güvenilmesini istiyorsanız verdiğiniz sözleri yerine getirin. Eğer getiremeyecekseniz söz vermeyin. Güvenilirliği ve dürüstlüğü ile bilinir olmak her şeye bedel. 
  • Bu çok önemli bir konu. Sürekli kendisinden bahseden insanlar...Karşı tarafı kendinden soğutmaktan başka bir işe yaramaz. Sürekli kendinizden bahsetmeyin, kendinizi övmeyin. Karşıdan ne kadar itici görünüyorsunuz bir bilseniz...Müsaade edin de sizi başkaları övsün.
  • İnsanların kişisel alanlarına kendinizi zorla kabul ettirmeyin. Saygı ve fiziksel alanı aşmamak son derece önemli. 

Bu nezaket kuralları, toplumların kültürel ve bölgesel farklılıklarına göre değişebilir, bu nedenle bir kişinin hangi kurallara uyması gerektiği konusunda bazen esnek olunabilir. Ancak temelde, başkalarına saygı göstermek ve olumlu bir iletişim ortamı oluşturmak için nezaket kurallarına uymak önemlidir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa