Evde Erişte Kesiyoruz, Evde Erişte Nasıl Yapılır?

Malum kış hazırlıkları başladı. Toplayın eşi dostu kurun sofraları erişte kesiyoruz. Böyle dediğime bakmayın. Eskiden tüm mahalle toplanır, bahçeye sofralar kurulur, toplaşıp imece usulü erişte keserdik. Hala yapılıyor mu?:) Yok ben tek başıma evimde keseceğim diyorsan, böyle de yapabilirsin tabii. Hadi bakalım hazırla malzemeni, geliyor tarif...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
10 Eylül 2023 13:51
GÜNCELLEME
10 Eylül 2023 14:20
Evde Erişte Kesiyoruz, Evde Erişte Nasıl Yapılır?
Büşra Ünal Yazar

Ev Yapımı Erişte (Kesme Makarna) Nasıl Yapılır?

 Malzemeler:

  • 20 adet yumurta
  • 3 litre süt
  • 3,5 yemek kaşığı tuz
  • 6,5 – 7 kilogram un

Ev Yapımı Erişte (Kesme Makarna) Nasıl Yapılıyor:

  • Öncelikle sıvı karışım hazırlanır;
  • Yumurtalar uygun bir kapta bir el çırpıcısı ile çırpılır
  • Ardından süt eklenir, iyice karışması sağlanır ve tuz ilavesi yapılarak bir iki defa daha karıştırılır
  • Unun yarısından fazlası yoğurma kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır
  • Bu havuza sıvı karışım dökülür ve kenarlardan un alınarak, hamur toparlanmaya başlanır
  • Ele yapışmayan, biraz sert bir hamur elde edene kadar un ilavesiyle hamur yoğurulur
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra, durulanıp suyu sıkılan nemli bir mutfak bezi hamurun üzerine örtülerek 1 saat süre ile dinlendirilir
  • Dinlenme süresinin sonunda, hamur bir bıçakla kesilerek eşit büyüklükte iri bezelere ayrılır ve yuvarlanır
  • Un serpilen bir tepsiye dizilir ve yine bezelerin de üzeri nemli bir bez ile örtülür
  • Bu aşamanın ardından, bir kap un alınır ve sofraya un serpilerek, bezeler bir bir açmaya başlanır (bu sırada açılmayı bekleyen diğer bezelerin üstü nemli bir bezle örtülür kurumaması için)
  • Bezeler çok ince olmayacak şekilde açılır
  • Evin geniş ve havadar bir alanına, temiz çarşaflar veya sofra bezleri yayılır
  • Açılan yufkalar, oklava yardımıyla bu alanlara serilir
  • Yufkaların hiçbir kenarının köşesinin birbirinin üstüne gelmemesine özen gösterilir (Birlerine yapışmamaları gerekiyor)
  • Tüm bezeler açma işlemi bittikten sonra, yufkaların kuruması için beklemeye alınır

NOT: Kurumaya başlayan yufkaların kenarları kıvrılacaktır. Kuruduğunu oradan anlayabilirsiniz. Çok fazla kurutmamak önemli. Çok kuruyan yufkaları kesmek çok zor olacaktır. Yani ne kırılacak kadar kuru, ne de yapışacak kadar ıslak olmalı. Kesilebilecek ölçüde, hafif nemli kıvamda.

Devam Edelim;

  • Kesme aşaması için; yufkalardan 2 adet alınır ve üst üste koyulur
  • Tam ortasından kesilir ve kesilen yarım parçanın biri, diğer yarının üzerine kapatılır - Yarım ay şeklinde dört parça üst üste koyulacak
  • Ardından yufkalar, yaklaşık iki parmak genişliğinde, enine şeritler halinde kesilir
  • Her bir şeridin, düz kenarı bir hizaya getirilerek erişteler kesilmeye başlanır
  • Kesim aşamasında orta ve işaret parmağından yardım alınır, ölçü belirlenir
  • Çok kalın kesilmemesi gerekiyor

Yukarıdaki görseldeki ideal kalınlık. 

  • Kesilen erişteler bir kaba toplanır ve çok biriktirilmeden yufkaların serili olduğu alana kuruması için serpiştirilir
  • Erişteler kururken ara ara karıştırılır
  • Son olarak; fırın 180 derecede, 15 dakika ısıtılır ve kapatılır 
  • Kuruyan erişteleri bir fırın tepsisine yayılır ve ısınmış fırının içinde 1 saat süre ile bekletilir
  • Fırınlama işlemi ev makarnalarının daha dayanıklı olmasını sağlıyor
  • Fırınlama işlemi bittikten sonra erişteler hazır!
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa