Malum kış hazırlıkları başladı. Toplayın eşi dostu kurun sofraları erişte kesiyoruz. Böyle dediğime bakmayın. Eskiden tüm mahalle toplanır, bahçeye sofralar kurulur, toplaşıp imece usulü erişte keserdik. Hala yapılıyor mu?:)
Yok ben tek başıma evimde keseceğim diyorsan, böyle de yapabilirsin tabii.
Hadi bakalım hazırla malzemeni, geliyor tarif...
Yumurtalar uygun bir kapta bir el çırpıcısı ile çırpılır
Ardından süt eklenir, iyice karışması sağlanır ve tuz ilavesi yapılarak bir iki defa daha karıştırılır
Unun yarısından fazlası yoğurma kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır
Bu havuza sıvı karışım dökülür ve kenarlardan un alınarak, hamur toparlanmaya başlanır
Ele yapışmayan, biraz sert bir hamur elde edene kadar un ilavesiyle hamur yoğurulur
Yoğurma işlemi bittikten sonra, durulanıp suyu sıkılan nemli bir mutfak bezi hamurun üzerine örtülerek 1 saat süre ile dinlendirilir
Dinlenme süresinin sonunda, hamur bir bıçakla kesilerek eşit büyüklükte iri bezelere ayrılır ve yuvarlanır
Un serpilen bir tepsiye dizilir ve yine bezelerin de üzeri nemli bir bez ile örtülür
Bu aşamanın ardından, bir kap un alınır ve sofraya un serpilerek, bezeler bir bir açmaya başlanır (bu sırada açılmayı bekleyen diğer bezelerin üstü nemli bir bezle örtülür kurumaması için)
Bezeler çok ince olmayacak şekilde açılır
Evin geniş ve havadar bir alanına, temiz çarşaflar veya sofra bezleri yayılır
Açılan yufkalar, oklava yardımıyla bu alanlara serilir
Yufkaların hiçbir kenarının köşesinin birbirinin üstüne gelmemesine özen gösterilir (Birlerine yapışmamaları gerekiyor)
Tüm bezeler açma işlemi bittikten sonra, yufkaların kuruması için beklemeye alınır
NOT: Kurumaya başlayan yufkaların kenarları kıvrılacaktır. Kuruduğunu oradan anlayabilirsiniz. Çok fazla kurutmamak önemli. Çok kuruyan yufkaları kesmek çok zor olacaktır. Yani ne kırılacak kadar kuru, ne de yapışacak kadar ıslak olmalı. Kesilebilecek ölçüde, hafif nemli kıvamda.
Devam Edelim;
Kesme aşaması için; yufkalardan 2 adet alınır ve üst üste koyulur
Tam ortasından kesilir ve kesilen yarım parçanın biri, diğer yarının üzerine kapatılır - Yarım ay şeklinde dört parça üst üste koyulacak
Ardından yufkalar, yaklaşık iki parmak genişliğinde, enine şeritler halinde kesilir
Her bir şeridin, düz kenarı bir hizaya getirilerek erişteler kesilmeye başlanır
Kesim aşamasında orta ve işaret parmağından yardım alınır, ölçü belirlenir
Çok kalın kesilmemesi gerekiyor
Yukarıdaki görseldeki ideal kalınlık.
Kesilen erişteler bir kaba toplanır ve çok biriktirilmeden yufkaların serili olduğu alana kuruması için serpiştirilir
Erişteler kururken ara ara karıştırılır
Son olarak; fırın 180 derecede, 15 dakika ısıtılır ve kapatılır
Kuruyan erişteleri bir fırın tepsisine yayılır ve ısınmış fırının içinde 1 saat süre ile bekletilir
Fırınlama işlemi ev makarnalarının daha dayanıklı olmasını sağlıyor
Fırınlama işlemi bittikten sonra erişteler hazır!
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.