Mercimekli kabak borani, Türk mutfağının lezzetli ve sağlıklı bir mezze veya salata çeşididir. İşte mercimekli kabak borani tarifi:
Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı su
4-5 adet orta boy kabak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük soğan
3 diş sarımsak
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz ve karabiber
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak (yoğurt sosu için)
Taze nane veya dereotu yaprakları (süslemek için)
Yoğurt sosu için:
İki su bardağı yoğurdu bir kaba alın.
2 diş sarımsağı rendeleyin veya ezin, yoğurdun içine ekleyin.
Yoğurdu iyice çırpın ve bir kenara alın.
Mercimekli kabak boraniyi hazırlamak için:
Mercimekleri yıkayın ve derin bir tencereye alın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyin ve mercimekleri haşlamaya başlayın. Mercimekler yumuşayıp suyunu çekene kadar haşlayın. Daha sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Kabakları yıkayıp kabuklarını soyun ve rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Soğanı soyup ince ince doğrayın. Sarımsakları da ince ince doğrayın.
Geniş bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. Doğradığınız soğan ve sarımsakları tavada pembeleşene kadar kavurun.
Rendelenmiş kabakları da tavaya ekleyin ve kabaklar suyunu çekip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
Kabaklar piştikten sonra üzerine 1 tatlı kaşığı biber salçasını ekleyin ve salçayı kavurun.
Haşladığınız mercimekleri de tavaya ekleyin ve karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyin.
Mercimekli karışımı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan karışımın üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün ve karıştırın.
Yoğurtlu mercimekli kabak boraniyi servis tabağına alın ve üzerine sızma zeytinyağı gezdirin.
Taze nane veya dereotu yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun! Yoğurtlu mercimekli kabak borani, özellikle yaz aylarında serinletici bir mezze veya salata olarak tercih edebilirsiniz.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.