Evde Kışlık Tarhana Yapıyoruz!

Malum kış geliyor, hazırlıklarda başladı. Konserveler, kuru yufkalar, reçeller derken sıra geldi Tarhanaya. Tarhana deyince aklıma Keloğlan Filmi geldi. Ne akala dediğinizi duyar gibiyim. Sarayda padişahın aylardır uyuyan kızı için Keloğlan, başında 'Uyan Güzel Aç Gözünü' türküsünü söylerken, sultan birden uyanmış bunun üzerine Keloğlan Sultan için Tarhana Çorbası yaptırmıştı. Çorba gelir gelmez de tadına bakıp...'Missler gibi, bu çorbayı kurumuş çınarın dibine dök, canlanıp leylak çiçeği açmazsa Kelim, Kösede olayım' demişti. :) Öyle devadır Tarhana çorbası.

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
10 Eylül 2023 15:46
GÜNCELLEME
10 Eylül 2023 17:48
Evde Kışlık Tarhana Yapıyoruz!
Büşra Ünal Yazar

Öncelikle Tarhana Nedir, bilmeyenler için tanımına bakalım.

Tarhana Nedir?

Tarhana, Orta Doğu, Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa'da yaygın olarak tüketilen geleneksel bir çorbadır.

Genellikle un, yoğurt, domates, soğan, biber gibi sebze ve baharatlarla oluşturulan karışımdan oluşur. Bu karışım, güneşte veya kurutma yöntemleriyle kurutularak saklanır ve daha sonra çorba veya sos yapımında kullanılır.

Tarhana, hem lezzetli hem de besin değeri yüksek bir çorbalıktır. İçeriğinde;
Protein, Karbonhidratlar, Lif, Vitamin özellikle B vitamini ve Minareller, Probiyotik bakımından zengindir. Bu zenginlik sağlık açısından bir dizi fayda da sağlıyor haliyle. 

Bakalım nelere iyi geliyormuş: 

  • İçeriğindeki yoğurt, probiyotik bakteriler içerdiği için sindirim sağlığını destekliyor
  • İçeriğinde birçok temel besin maddesi olduğu için dengeli bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde beslenmeye katkıda bulunabiliyor
  • İçeriğindeki Karbonhidrat ve protein sayesinde, enerji veriyor

Bu kadar sağlıklı ve lezzetli bir çorba nasıl ortaya çıktı hiç merak ettiniz mi?

Tarhana Nasıl Keşfedildi?

Tarhana, uzun süreli saklama ve yiyecek israfını önleme amacıyla geliştirilmiş. Hatta Orta Doğu ve Akdeniz bölgesinde M.Ö. dönemlerden itibaren kullanılmaya başlanmış. Tarhana, sebzelerin kurutulduğu ve uzun süreli saklandığı dönemlerde, özellikle kış aylarında beslenme ihtiyacını karşılamak için önemli bir kaynak olmuş.

Tarhana, geleneksel olarak aileler tarafından özel tariflere göre hazırlanmış ve kuşaktan kuşağa aktarılmış.

Tarhana Hakkında baya bilgilendik sanıyorum. Artık yapımına başlasak mı?

Nefis Ev Yapımı Tarhana Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 2 – 2,5 kilogram kırmızı kapya biber
  • 1 kilogram kuru soğan
  • 1,5 kilogram domates
  • 1 yemek kaşığı instant maya
  • 5 yemek kaşığı tuz
  • 1 kilogram yoğurt
  • 8 kilogram un

Nefis Ev Yapımı Tarhana Nasıl Yapılıyor:

  • Biberler yıkanır, sap ve tohum kısımları temizlenir
  • Domatesler yıkanır, soğanlar soyulur ve yıkanır
  • Tüm sebzeler gelişigüzel iri parçalar halinde doğranarak uygun büyüklükte bir tencereye alınır
  • Orta ateşte, yaklaşık 40 dakika sonra yumuşayan sebzeler, blender’dan geçirilir ve ılınması için beklemeye alınır
  • Ardından ılınan sebze püresi kevgirden geçirilir
  • Un yoğurma kabına alınır, maya ilave edilip karıştırıldıktan sonra ortası havuz gibi açılır
  • Tuz ve sebze püresi, bu havuza dökülür ve kenarlardan un alınarak yoğurmaya başlanır
  • Bir miktar karıştırıldıktan sonra yoğurt ilavesi yapılarak yaklaşık 15-20 dakika yumruklanarak yoğurulur

NOT: Oldukça sert bir hamur olacak!

  • Yoğurulan tarhana hamurunun üzeri, bir mutfak bezi ile örtülür, mayalanma süreci için beklemeye alınır
  • Bu süreç boyunca, her gün sabah ve akşam olmak üzere, kabaran tarhana hamuru tekrar 5 dakika kadar yumruklanır

NOT: Mümkünse Tarhana yapımı için güneşli havayı kollayın!

  • Tarhana hamurunun mayalanma süreci başladıktan sonra 5. ve 10. günler arasında hava şartlarının da uygun olduğu bir günde hamur küçük parçalar halinde elle koparılıp parçalanır, havadar bir odaya serilen çarşaflar/mutfak bezleri üzerine yayılır ve kurumaya bırakılır

NOT: Kurutulma işlemi sırasında hamurlar ele alındığında ufalanıyorsa, mutfak robotundan geçirilebilecek kıvama gelmiş demektir, yani hamurlar kurumaya yakın nemli bir kıvamda olmalı. Ne çok kuru ne de çok nemli. 

  • Hazır olan hamur parçaları, robottan geçirilir ve kevgire alınır
  • Yine aynı bezlerin üzerine, Tarhanalar kevgirden elenir, kolay kuruması için ince bir tabaka halinde serilir
  • Kevgirden geçirme sırasında, kevgirde son kalan ve kevgirden geçmeyen iri parçalar tekrar robota dökülerek bir kez daha çekilmesi sağlanır ve tüm tarhana bitene kadar bu işlem tekrarlanır

NOT: Tarhana, kuruma esnasında ara ara kontrol edilmeli, karıştırılmalı. Uzun ömürlü olması için kesinlikle nemli kalmamasına ve çok iyi bir şekilde kurumuş olmasına dikkat edilmeli.

NOT: Kurutma eğer evde yapılacaksa camları açıp havalandırın, eğer direk güneş altında açık alanda olacaksa tarhanaların üzerine bir çarşaf kapatın ki, güneş tarhanaların turuncu rengini almasın.

  • Kuruyan tarhana; serin, ışıksız ve nemsiz bir ortamda; cam kavanozda veya bez torbada uzun süre saklanabilir
  • Kışlık TARHANAMIZ hazır!

Tarhanayı kuruttuk, elekten geçirdik, cam kavanozlara koyduk. Akşama o zaman güzel bir tarhana çorbası yapalım da midemiz bayram etsin.

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı toz nane
  • 4-5 çorba kaşığı tarhana
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 7 su bardağı su
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılıyor:

  • Tencerenin içine tereyağı ve sıvıyağı alalım
  • Ardından bir diş ezilmiş sarımsak, salça ve nane ekleyip kavuralım
  • Ardından tencereye tarhana ekleyip, tel çırpıcı ile karıştıralım
  • Bu esnada hızla koyulaşmaya başlayacak
  • Yavaş yavaş su ilavesi yapalım, sonra sürekli olarak tel çırpıcı yardımı ile karıştıralım
  • Kaynadıktan sonra altını kısalım. 
  • Karıştırarak 5 dakika daha pişirelim ve ocağın altını kapatalım

Misler gibi vitamin deposu Tarhana Çorbamız HAZIR!

Yapanların Ellerine Kollarına Sağlık...

AFİYET OLSUN...

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa