Diş eti hastalığı nasıl oluşur? Belirtileri ve tedavisi nelerdir?

Diş etleri ağız ve dişlerin temelini oluşturuyor. Diş etlerinde ortaya çıkabilecek herhangi bir hastalık hem ağız hem de diş sağlığını etkileyebiliyor. Her yaşta görülebilen diş eti hastalığı tedavi edilmediğinde kanama, ağız kokusu hatta diş kaybına sebep olabiliyor. Diş eti hastalıklarının önüne geçebilmek için ise doğru ve düzenli bir ağız bakım rutini oluşturulması gerekiyor. Peki diş eti hastalıkları nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Belirtileri nelerdir? İşte bu sorulara yanıt arıyoruz.

BE
Berfin Eneç
YAYINLAMA
12 Eylül 2023 10:11
GÜNCELLEME
12 Eylül 2023 10:16
Diş eti hastalığı nasıl oluşur? Belirtileri ve tedavisi nelerdir?
BE
Berfin Eneç

Diş eti hastalıkları en az diş çürükleri kadar diş kaybına neden olabilen önemli rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Erken yaşta tedaviye alınmayan diş çürükleri diş kaybı sonucunu doğurabiliyor. 

Nasıl meydana gelir?

Çocuklarda, erişkinlerde ve yaşlılarda gözlenebilen bu diş eti enfeksiyon durumu, tedavi edilmediğinde dişlerde kanama, ağız kokusu, sallanma ve hatta diş kaybına sebebiyet vermektedir. Genellikle ağrısız ilerleyen diş eti hastalıkları çoğunlukla ileri dönemlerde fark edildiği görülüyor.

Belirtileri nelerdir?

Sağlıklı diş etleri soluk pembe renkte ve sıkı bir yapıdadır. Diş eti iltihabının hafif seyrettiği dönemde kişilerde rahatsızlık ya da belirgin semptomlar olmayabilir. Diş eti iltihabının belirtileri ve semptomları bu şekildedir:

  • Şişmiş ya da kabarık görünümlü diş etleri
  • Diş etlerinin parlak kırmızı olması
  • Diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken dişlerin kolayca kanaması
  • Ağız kokusu
  • Diş eti çekilmesi
  • Hassas diş etleri

Nasıl tedavi edilir?

Diş eti iltihabı tedavisi, hastanın durumuna ve hastalığın altta yatan sebeplerine bağlı olarak değişkenlik görülmektedir.

Diş hekimi doktoru, hasta için en doğru tedaviyi belirler ve teşhis ne kadar erken olursa, diş eti iltihabı o kadar kolay bir şekilde tedavi ediliyor. Diş eti iltihabı tedavisinde hastanın durumuna bağlı olarak genellikle antibiyotik kullanımı, profesyonel diş temizliği ve ameliyat ile tedavi şekilleri öneriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa