Steven Paul Jobs ya da tanınan ismiyle Steve Jobs 24 Şubat 1955'te ABD'nin California eyaletinin San Fransisco şehrinde dünyaya geldi.
Biyolojik babası Abdulfettah John Sandali ile biyolojik annesi Joanne Schieble tarafından Paul ve Clara Jobs çiftine evlatlık verildi.
Steve Jobs Kaliforniya Cupertino Lisesi'ne devam ederken, okul saatleri dışında Palo Alto'da bulunan Hewlett-Packard merkezindeki derslere katıldı. Bir süre sonra aynı yerde yaz stajına kabul edildi ve Steve Wozniak ile birlikte çalıştı.
Liseyi bitiren Steve Jobs, Portland'daki Reed College'a kabul edilmişti. Ancak sadece bir dönem sonra okulu bıraktı.
Bir süre bazı derslere dışarıdan katılmayı sürdüren Steve, arkadaşlarının yurt odalarında yerde yatarak, yemek parası için boş kola şişeleri toplayıp geri dönüşüme götürürdü ve haftada bir bölgedeki Hare Krishna tapınağında bedava yemek yiyerek geçimini sağlardı.
Steve, o günlerdeki Reed'de aldığı dersler arasında bulunan 'Kaligrafi' için ileride şu açıklamayı yapacaktı: "O derse kaçak olarak girmeseydim bugün Mac'teki o farklı font tasarımı olmazdı".
1974 yılında California'ya geri döndü ve Wozniak ile birlikte Homebrew Computer Club (Ev Yapımı Bilgisayar Kulübü) toplantılarına katılmaya başladı.
O zamanlarda hedeflediği Hindistan gezisi için para biriktirmek istiyordu ve bir süre oyun, donanım üreticisi olan "Atari" şirketinde teknisyen olarak çalıştı.
Ruhani aydınlanma vesilesiyle gittiği Hindistan'da, daha sonra Apple'da birlikte çalışacağı arkadaşı
Daneil Kottke de ona eşlik ediyordu. Ülkesine geleneksel Hint giysileri ve bir Budist olarak dönen Steve,
psikadelik uyarıcılar da kullanmıştı. Steve o zamanlardaki maceralarını "hayatımda yaptığım en önemli birkaç şeyden biriydi" diye yorumlayacaktı.
Atari işine tekrar dönen Steve, "Breakout" adlı bir oyun için devre kartı yapmakla görevliydi.
Bir süre sonra Steve tasarım ve pazarlama, Wozniak ise teknik birikimlerini ve Homebrew Computer Club'taki tecrübelerini birleştirerek, Steve'in garajında "Apple I" adını verdikleri ev bilgisayarını toplamaya başladı.
Bilgisayarları o zamanlar siparişle satıyorlardı. Jobs ve Wozniak daha sonra aralarına Ronald Wayne'i de alarak 1976'da Apple adlı firmayı kurdu.
Apple I, ilk kez Personal Computing Festival'da sergilendi.
Apple'ın hızla gelen yükselişi "Apple II" ile devam etti. Mike Markkula'ı yatırımcı olarak ortakları arasına katıldı ve Apple'a 1978'de Mike Scott CEO olarak atandı.
" Apple II", West Coast Computer fuarında büyük bir çıkış yakaladı. "Apple II" şirketin kitlesel pazarlamayla satılan ilk ürünüydü ve Steve Pepsi Cola'nın yöneticisi John Sculley'i CEO olarak transfer etti.
Steve'in John Sculley'i ikna etmek için "Hayatının sonuna kadar şekerli su mu satmak istiyorsun, yoksa benimle gelip dünyayı değiştirmek mi?" diye sorduğu iddia edilmektedir.
1984 yılının Super Bowl finalinde gösterilen '1984' adlı şirketin reklam filmi de bu değişimin ilk işaretlerini gösteriyordu.
Yeni ortak yapılanması yüzünden şirkette en az hisse ortağı olan Jobs ise
24 Ocak 1984'te
"Macintosh" adlı kişisel bilgisayarı üretti.
Mac'in tasarımına Jef Raskin başlamış, gerisi Jobs tarafından tamamlanmış. Ayrıca bilgisayar, o dönem grafik arayüz kullanan dünyanın il bilgisayarı olma adını taşıyordu.
Mac'in satışlarının 1984 sonlarına doğru düşüş yaşaması ve hedeflerinin tutturulamaması, Jobs ile CEO Scully'nin arasını açmış,
Scully ise Mayıs 1985'te Jobs'ı Macintosh bölüm başkanlığından alarak firmadan kovmuştu.
Aynı zamanlarda yeni girişimi olan Next Computer'i kuran Steve Jobs, oldukça pahalı olduğu için çok popüler değildi ve NeXT iş istasyonlar sadece ileri teknolojisi sayesinde parası olan belirli bir kesim için cazipti.
NeXT, Steve tarafından " sadece kişisel değil, kişiler arası bir çalışma istasyonu" olarak tanımlanmıştı ve şirketin cihazları magnezyum kasasıyla da Jobs'ın dış tasarıma verdiği önemi gösteriyordu. Firma bir süre sonra da, "IBM" ile işbirliğine gitmişti.
1986' da sonradan adı "Pixar" olarak değişecek olan "The Graphics Group'u" Lucasfilm'den 10 milyon dolar karşılığında satın almıştı ve ilk işi ise şirketin yarısını işten kovmak olmuştu ve ellerindeki hisseleri de satın almıştı.
Firma Disney ile işbirliğiyle " Toy Story, A Bug's Life, Toy Story 2, Monsters, Finding Nemo, Cars, Ratatouille, Wall-E ve Up" efsane yapımlara imza attı.
Apple ise 1996'da NeXT'i, 429 milyon dolara satın alarak 'gayrıresmi CEO danışmanı' ile Jobs'ın dönüşünü sağladı. Kısa sürede Apple'ın şirketteki "perde arkası CEO"su olmuş, firmanın zarar etmesine yol açtığını düşündüğü Newton, Cyberdog, OpenDoc gibi projelere son verdi. NeXT'e ait NeXTSTEP yazılımı, Mac OS X işletim sistemini getirdi.
Steve'in dönüşüyle büyük bir atılım sürecine başlayan Apple, iMac serisini başlatarak kişisel bilgisayar algısını bir kez daha değişti ve yükselişe geçti.
2000 yılında tekrar CEO konumuna geçen Steve Jobs, şirketin "Renkli iMac ile Power Mac G3" gibi popüler ürünlerini 1999 sonunda piyasaya sürdü. O ürünleri ise bir sonraki yıl "Power Mac G4 Cube" izledi.
Jobs daha sonra da müzik piyasasını kökten değiştiren İPod cihazını tanıttı. iPod'ları 2002'de Windows uyumlu hale getiren Jobs yönetimindeki Apple, ertesi sene bugün bile en büyük müzik ve film mağazası olan İTunes'ı piyasaya sürdü.
Pixar 'ın 24 Ocak 2006'da Disney tarafından 7.4 milyar dolara satılmasının ardından Apple cihazlarına yoğunlaşan Steve mobil telefon işine girme kararı aldı ve telefon alanında büyük bir çağ açan açan "İPhone" cihazını 2007 yılında piyasaya sürdü.
2009'da sağlık sorunları nedeniyle 6 ay gözlerden uzak kalan Steve Jobs, 2010 yılında ise kişisel bilgisayar dünyasında büyük bir atılım olarak kabul edilen "İPad"leri piyasaya sürdü.
2011'de sağlık sorunları nedeniyle koltuğunu şu anki Apple CEO'su Tim Cook'a devretti.
Sağlık durumu kötüleşen Steve Jobs 5 Ekim 2011 tarihinde hayatını kaybetti.