Hanefi Avcı kimdir?

Rütbeleri sökülen, silahlarına el konulan eski emniyet müdürleri Sabri Uzun ve Hanefi Avcı, haklarını geri aldı. Bu gelişmenin ardından Hanefi Avcı’nın kim olduğu merak edilip araştırılmaya başlandı. İşte Hanefi Avcı’nın hayat hikayesi…

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
14 Eylül 2023 11:14
GÜNCELLEME
14 Eylül 2023 11:26
Hanefi Avcı kimdir?
EK
Ersin Küçükbarak

Hanefi Avcı hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından idari soruşturma başlatılmış ve rütbeleri sökülerek silahlarına el konulmuştu.

Avcı’nın, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait binalara girişleri de yasaklanmıştı.

Bu kararı idare mahkemesine taşıyan Avcı, yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararını işleme koyan içişleri Bakanlığı, Avcı'nın rütbeleri, beylik silahları ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait binalara giriş haklarını geri verdi.

Bunun ardından Hanefi Avcı gündem oldu.

Hanefi Avcı kaç yaşında,nereli?

Hanefi Avcı kimdir, kaç yaşındadır, hangi görevlerde bulunmuştur, FETÖ ile mücadelesi, hakkında açılan davalar gibi sorular merak edilip araştırılıyor.

Hanefi Avcı, 1956 yılında Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde doğdu.

Doğduğu köydeki Karabıyıklı İlkokulu'nun ardından Gaziantep'teki Karşıyaka Ortaokulu'nu ve Ankara'daki Polis Koleji'ni bitirdi.

Polis Enstitüsü'nde okuyan Hanefi Avcı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1980 yılında mezun oldu.

Avcı, 1976 yılında Mersin’e bağlı mut ilçesinde Emniyet Komiseri olarak göreve başladı.

İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü yapan Avcı, 2003 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na getirildi.

Hanefi Avcı, 2006’da  Edirne İl Emniyet Müdürü oldu.

18 Haziran 2009 tarihinde Eskişehir İl Emniyet Müdürü olarak görevlendirilen Avcı, 2010 yılının Ağustos ayında, kendi isteğiyle  görevinden ayrılarak merkeze alındı.

Haliç'te Yaşayan Simonlar kitabıyla FETÖ'yü deşifre etti

O sıralarda "Haliç'te Yaşayan Simonlar" adlı kitabı Angora Yayıncılık’tan çıktı. Kitabında o dönem Gülen cemaati olarak anılan FETÖ’nün emniyet teşkilatında örgütlendiğini ve telefon dinlemesi dahil yasa dışı faaliyetlerde bulunduğunu yazdı. Kitap Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Yok satan kitapla ilgili İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Kitabın Danıştay Olayı, Ergenekon Soruşturması, Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’ndan istifaya götüren  kaset skandalı, Erzincan Olayı ve Cemaat Operasyonları gibi hassas konuları işledi.

"Devrimci Karargah Örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yargılandı.

Örgüte yardım ettikleri öne sürülen 89 sanığın yargılandığı davada mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı 'nın 22 yıl 9 aydan 49 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

2011 Milletvekilliği seçimleri için İstanbul 3. Bölgeden bağımsız milletvekili adayı olan Hanefi Avcı, seçimlerden birkaç gün önce çekildi.

Devrimci Karargah Örgütü Davası

 Hanefi Avcı, Devrimci Karargah Örgütü'ne yardım ettiği gerekçesiyle 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası aldı.

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali tespit etmesi neticesinde 20 Haziran 2014'de tahliye olan Eski Emniyet Müdürü ve Kaçakçılık ve Organize Suçlar Mücadele (KOM) Dairesi Başkanı Avcı hakkında ilerleyen dönemde “AİHM kararı doğrultusunda Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini" söylediği için soruşturma başlatıldı.

Rütbeleri ve silahı alındı

Soruşturmanın ardından Avcı'nın 20 Haziran 2022'de rütbeleri ve silahı geri alındı.

Avcı, bu kararı da mahkemeye taşıdı. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen karar uygulanmadı. İçişleri Bakanlığı mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını işleme aldı. Bunun üzerine Avcı'nın rütbeleri, beylik silahları ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait binalara giriş hakları geri verildi.

Avcı, Emniyet’te teknik-elektronik istihbaratın kurucusu olarak tanınmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa