Beyin kanaması belirtileri ne zaman ortaya çıkar?

Beyin kanaması belirtileri kendini gösterdiğinde erken teşhis ve tedavi için önemli bir şans olabilir. Birçok hasta beyin kaması belirtilerinin nasıl olduğunu ve ne zaman ortaya çıkmaya başladığını araştırıyor.

HM
Haber Merkezi
YAYINLAMA
16 Eylül 2023 18:06
GÜNCELLEME
16 Eylül 2023 18:11
Beyin kanaması belirtileri ne zaman ortaya çıkar?
HM
Haber Merkezi

Beyin kanamasının belirtileri, kanamanın türüne ve yerine göre farklılık gösterebilir. 

Beyin kanaması, intraserebral kanama (beyin dokusunda), subaraknoid kanama (beyin zarları arasında) veya subdural/epidural kanama (beyin zarları ve kafatası arasında) gibi farklı tiplerde olabilir. 

Beyin kanaması belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar, ancak bazı durumlarda kanama yavaş yavaş gelişebilir ve belirtiler birkaç saat veya günler sonra ortaya çıkabilir.

Beyin kanaması belirtileri

Her bir türün belirtileri biraz farklı olabilir, ancak genel olarak şunlar içerebilir:

  1. Ani Şiddetli Baş Ağrısı: Beyin kanamasının en belirgin belirtisi, ani ve şiddetli baş ağrısıdır. Bu baş ağrısı sıklıkla "baş ağrısı krizi" olarak adlandırılır ve diğer baş ağrılarından çok daha yoğun ve acı vericidir.
  2. Bilinç Kaybı veya Hafıza Kaybı: Beyin kanaması sonucu bilinç kaybı yaşanabilir. Bilinç kaybı, kişinin uykulu veya komada olmasına kadar değişebilir. Ayrıca, hafıza kaybı veya bilişsel bozukluklar da görülebilir.
  3. Konuşma Problemleri: Beyin kanaması nedeniyle konuşma bozuklukları meydana gelebilir. Kişi konuşurken kelime bulma zorluğu çekebilir, anlam karmaşası yaşayabilir veya konuşma yeteneğini tamamen kaybedebilir.
  4. Yüz Felci: Beyin kanaması, yüz felci veya vücutta felç gibi nörolojik belirtilere neden olabilir. Bu, vücuttaki kas güçsüzlüğü veya kas kontrolünün kaybı olarak ortaya çıkabilir.
  5. Baş Dönmesi ve Koordinasyon Problemleri: Beyin kanaması, dengeyi etkileyebilir ve baş dönmesine, koordinasyon kaybına veya düşmeye yol açabilir.
  6. Mide Bulantısı ve Kusma: Beyin kanaması, mide bulantısı ve kusmayı tetikleyebilir.
  7. Göz Problemleri: Görme sorunları, çift görme veya gözün bir yarısında görme kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Beyin kanaması acil bir tıbbi durumdur. Eğer siz veya bir başkası bu belirtileri yaşıyorsa, hemen acil tıbbi yardım almalısınız. Erken teşhis ve tedavi, beyin kanamasının sonuçlarını minimize etmeye yardımcı olabilir. Beyin kanaması şüphesi durumunda 112 acil hattını arayarak veya en yakın hastaneye gitmeye çalışarak hızlı müdahale çok önemlidir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa