Osmanlı Mutfağı: Hünkar Beğendi tarifi

Damaklarda enfes bir his bırakan, yüzyılların en nefis yemeklerinden biri olan Hünkar Beğendi tarifi sizlerle!

HM
Haber Merkezi
YAYINLAMA
18 Eylül 2023 12:12
GÜNCELLEME
18 Eylül 2023 12:22
Osmanlı Mutfağı: Hünkar Beğendi tarifi
HM
Haber Merkezi

Malzemeler:

  • 4 adet patlıcan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 500 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Patlıcanlar için:

  1. Patlıcanları yıkayıp alacalı soyuyoruz.
  2. Uzunlamasına ikiye bölüyoruz.
  3. Bıçakla üzerlerine delikler açıyoruz.
  4. Fırın tepsisine diziyoruz.
  5. 200 derece fırında közlüyoruz.
  6. Közlenen patlıcanları fırından alıp soğumaya bırakıyoruz.

Et sotesi için:

  1. Soğanı yemeklik doğruyoruz.
  2. Sivri biberleri ince ince doğruyoruz.
  3. Domatesleri küp küp doğruyoruz.
  4. Tereyağını bir tavada eritiyoruz.
  5. Soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  6. Sivri biberleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
  7. Etleri ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
  8. Salçayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
  9. Domatesleri ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
  10. Kekik, pul biber ve karabiberi ekleyip karıştırıyoruz.
  11. 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.

Beğendi için:

  1. Közlenen patlıcanları kabuklarını soyup rendeliyoruz.
  2. Bir tencereye tereyağını alıp eritiyoruz.
  3. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  4. Rendelenmiş patlıcanları ekleyip karıştırıyoruz.
  5. Sütü yavaş yavaş ekleyip karıştırıyoruz.
  6. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırıyoruz.
  7. Kısık ateşte pişiriyoruz.
  8. Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştırıyoruz.

Servis:

  1. Et sotesinin üzerine beğendiyi döküyoruz.
  2. Kaşar peynirini üstüne rendeleyip süsleyerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun!

Püf Noktaları:

  • Patlıcanları közlerken dikkatli olun, yanmasın.
  • Et sotesini kısık ateşte pişirin, suyunu iyice çeksin.
  • Beğendiyi ocaktan almadan önce biraz dinlendirin, daha kıvamlı olacaktır.
  • Kaşar peyniri yerine başka peynir çeşitleri de kullanabilirsiniz.

Kaşarsız Hünkar Beğendi:

Kaşarsız Hünkar Beğendi yapmak isterseniz, beğendiyi hazırladıktan sonra üzerine rendelenmiş domates, biber veya mantar gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa