Sultan Abdülmecid’in oğlu olan Abdülhamit Han, 21 Eylül 1842 yılında İstanbul'da doğdu.
10 yaşındayken annesi Tirimüjgan Sultan vefat etmiş, Abdülmecid’in diğer eşi olan ve çocuğu olmayan Piristü Kadın Abdülhamid’i kendi çocuğu gibi büyütmüştür. Abdülmecid’in ölümünden sonra Abdülhamit Han’ın eğitimi ile amcası Abdülaziz yakından ilgilenmiştir.
Bunalımlı bir dönem geçiren Osmanlı Devleti’nin başına geçen Abdülhamid Han, Batı’ya karşı dengeci olmuş Doğu’ya karşı İslamcı politikalar izlemiştir. Bununla beraber Abdülhamid Han Osmanlı Devleti’nin 34. Padişahı ve 113. İslam halifesidir.
Tahta çıkma süreci
1861'de babası Abdülmecid'in ölümünün ardından amcası Abdülaziz padişah oldu. Bu durumda ağabey Şehzade Murad veliahtlığa, kendisi ise tahtın ikinci varisliğine yükseldi.
1854 yılında Kırım Savaşı sırasında ilk dış borcunu alan Osmanlı Devleti, borçlarını ödeyemez duruma gelince 1875 yılında Balkanlar'da isyan çıktı sonrasında İstanbul' da asayiş bozuldu.
Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesinin ardından Şehzade Murad padişah oldu.
Sultan 5. Murad'ın akli rahatsızlığı giderek artmaya başlayınca, meşrutiyet yanlısı Mithat Paşa ve Sadrazam Mütercim Rüştü Paşa, Şehzade Abdülhamid'i ziyaret edip meşrutiyetin ilanı konusunda anlaştı. Böylece 31 Ağustos 1876 da II. Abdülhamid devletin başına getirildi
Abdülhamit Han Meclis-i Mebusan'ı kapatıp devlet idaresini eline aldı. Mebusan kapatılınca Ayastefanos antlaşmasını imzaladı. Abdülhamit Han Berlin antlaşmasını ile kaybedilen toprakları yeniden aldı.
Osmanlı Devleti’nin borçlarını iki yüz elli milyondan, yüz altı milyona indiren Abdülhamit Han, memlekete büyük bir imar faaliyeti ile eğitim öğretim seferberliği başlatmış cami, mescit, mektep, medrese, hastane, çeşme, köprü gibi bir çok icratın çoğunu kendi şahsi parasından yaptırmıştır.
Abdülhamit Han, ülkenin dört bir yanını demiryolları ile döşerken, Yunanlıların Girit’te isyan çıkartıp Türkler üzerinde toplu katliam yaptırması üzerine Yunanistan’ı harp ilan etti.
Yahudiler Filistin de devlet kurmanın karşılığında borçlarının silineceği teklifinde bulundular. Yahudilerin önderi Theodore Herzl’e karşı, iç ve dış düşmanlar Sultan Abdülhamit Han’ı tahttan indirmek için cephe aldılar.
31 Mart Vakasından İttihat ve Terakki’nin ileri gelenleri tarafından tahttan indirilen Abdülhamid Han Selanik’ e gönderilmiştir. (27 Nisan 1909). İdaresini 33 yıl sürdüren Abdülhamit Han, tahttan indirilmesiyle beraber Ortadoğu kan gölüne çevrilmiş Arap alemi siyonizmin kölesi haline gelmiştir.
10 Şubat 1918’ de Beylerbeyi Sarayın’nda mide rahatsızlığıyla beraber soğuk algınlığına yakalanan Abdülhamid Han vefat etmiştir. Naaşı Çemberlitaş’ta bulunan dedesi Sultan II. Mahmut’un türbesindedir.
ABDÜLHAMİT HAN DÖNEMİ YENİLİKLERİ