Keyif veren bir madde olan alkolün zararları yüzünden kullanılmaması tavsiye ediliyor.
Ancak buna rağmen pek çok kişi içki tüketmeyi tercih edebiliyor.
İçki kullananlar özellikle alkolün vücuttan ne kadar zamanda atıldığını merak edip araştırıyor.
Ünlü kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz’e göre alkolün vücuttan atılma süresi
yaş, kilo, o gün yenen yemek miktarı, alınan ilaçlar, karaciğerin durumu ve ne kadar alkol alındığı gibi çok sayıda etkene bağlı olarak değişebiliyor.
Dr. Öz, küçük bir doz likörün yaklaşık 1 saat, bir bardak biranın ya da büyük bir kadeh şarabın yaklaşık 3 saat ve birden fazla kadeh içkinin 5 ve üzeri saat anlamına gelebileceğine işaret ediyor.
Laboratuvar tetkiklerine göre alkolün vücuttan atılması alkol oranına bağlı olarak 48 ila 72 saat arasında değişebiliyor.
Alkol alındığında mideden başlayarak bağırsak ve sindirim sistemince hızla emilerek kana geçiyor.
Alkolün gıdalarla birlikte alınması emilimi yavaşlatıyor.
Bu yüzden açken alkol tüketildiğinde tokluk durumundakinin 2 katı promil alkol oluşuyor.
75 Kilo ağırlığındaki bir insan bir saatlik sürede yaklaşık 9 mL (7 g) alkolü metabolize edebiliyor. Bir başka deyişle bir büyük bardak (600 mL) bira yaklaşık 21 g alkol içeriyor ve alkolün kandan temizlenmesi 3 saat sürüyor.
Akşam yemeğinde bir büyük şarap içen kişinin ertesi sabah kanında alkol bulunabiliyor.