• ½ su bardağı sarı mercimek
• 3/4su bardağı erişte veya ev yapımı kesme hamur
• 1adet büyük boy kuru soğan
• 1su bardağı yoğurt
• 1adet yumurta sarısı
• 2diş çok ince kıyılmış sarımsak
• 8büyük su bardağı sıcak sebze suyu (ya da tavuk suyu)
• 1yemek kaşığı sıvı yağ
• 1yemek kaşığı tereyağı
• 1tatlı kaşığı tuz
1. Soğanı mümkün olduğunca küçük doğruyoruz. 1 yemek kaşığı sıvıyağda soteliyoruz. 1-2 dakika sonra tereyağını da ekleyerek sotelemeye devam ediyoruz.
2. incecik kıydığımız sarımsakları da ekliyoruz. Orta ateşte soğan ve sarımsaklar iyice ölene kadar soteliyoruz.
3. Sarı mercimeği yıkayıp 8 bardak suyu ekliyoruz. Defne yaprağını da ekleyip, tıkırdamaya bırakıyoruz.
4. 15 dakika sonra, erişteyi de ekliyoruz. Erişteler ve mercimekler yenecek hale gelene kadar yaklaşık 10-15 dakika daha tıkırdamaya bırakıyoruz.
5. Bu sürenin bitiminde defne yaprağını çıkarıyoruz. 1 su bardağı yoğurtla, 1 yumurta sarısını iyice çırpıyoruz. Çorbanın suyundan yoğurtlu karışıma yavaş yavaş ekleyerek, ılıştırıyoruz.
6. Isısı yükselen yoğurtlu karışımı, tekrar çorbanın içine, yavaşça ve çorbayı karıştırarak ekliyoruz
7. Çorba, kaynamaya başlayınca tuzunu da ekleyip, karıştırıp, altını kapatıyoruz.
Tutmaç Çorbası Pişirme Süresi
Pişirme süresi gereğinden uzun tutulursa, erişteler çok şişer, mercimekler paramparça olur. Buna dikkat ediyoruz.