Tutmaç Çorbası nedir, nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?

Tutmaç çorbası Anadolu lezzetlerinden birisidir. Tokat, Çankırı, Konya, Sivas, Isparta ve Afyonkarahisar’da küçük değişikliklerle yapılsa da bütün Türkiye mutfaklarında uygulanır. İşte Tutmaç çorbasının malzemeleri ve tarifi…

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
02 Ekim 2023 12:54
GÜNCELLEME
02 Ekim 2023 14:07
Tutmaç Çorbası nedir, nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?
EK
Ersin Küçükbarak

Tutmaç Çorbası Malzemeleri

• ½ su bardağı sarı mercimek
• 3/4su bardağı erişte veya ev yapımı kesme hamur
• 1adet büyük boy kuru soğan
• 1su bardağı yoğurt
• 1adet yumurta sarısı
• 2diş çok ince kıyılmış sarımsak
• 8büyük su bardağı sıcak sebze suyu (ya da tavuk suyu)
• 1yemek kaşığı sıvı yağ
• 1yemek kaşığı tereyağı
• 1tatlı kaşığı tuz

Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır?

1. Soğanı mümkün olduğunca küçük doğruyoruz. 1 yemek kaşığı sıvıyağda soteliyoruz. 1-2 dakika sonra tereyağını da ekleyerek sotelemeye devam ediyoruz.
2. incecik kıydığımız sarımsakları da ekliyoruz. Orta ateşte soğan ve sarımsaklar iyice ölene kadar soteliyoruz.
3. Sarı mercimeği yıkayıp 8 bardak suyu ekliyoruz. Defne yaprağını da ekleyip, tıkırdamaya bırakıyoruz.
4. 15 dakika sonra, erişteyi de ekliyoruz. Erişteler ve mercimekler yenecek hale gelene kadar yaklaşık 10-15 dakika daha tıkırdamaya bırakıyoruz.
5. Bu sürenin bitiminde defne yaprağını çıkarıyoruz. 1 su bardağı yoğurtla, 1 yumurta sarısını iyice çırpıyoruz. Çorbanın suyundan yoğurtlu karışıma yavaş yavaş ekleyerek, ılıştırıyoruz.
6. Isısı yükselen yoğurtlu karışımı, tekrar çorbanın içine, yavaşça ve çorbayı karıştırarak ekliyoruz
7. Çorba, kaynamaya başlayınca tuzunu da ekleyip, karıştırıp, altını kapatıyoruz.
Tutmaç Çorbası Pişirme Süresi

Pişirme süresi gereğinden uzun tutulursa, erişteler çok şişer, mercimekler paramparça olur. Buna dikkat ediyoruz.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa