Özellikle Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yapılan her derde deva olarak nitelendirilen Kozalak Şurubu araştırılıyor.
Hastalık mevsiminin yaklaşmasıyla beraber bağışıklı sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar bitkisel yöntemlerden faydalanıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli etkisi olan Kozalak Şurubunun yapımı ve faydaları ise birçok kişi tarafından merak ediliyor.
İşte kozalak şurubunun faydaları ve yapımı...
Kozalak Şurubu Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 1 kg taze çam kozalağı
- 1,5 litre su
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
- Çam kozalakları güzelce yıkanır ve saplarından ayrılır.
- Bir tencereye alınan su ve çam kozalakları, orta ateşte kaynamaya bırakılır.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte 1,5-2 saat kadar pişirilir.
- Pişen kozalaklar süzülür ve suyu tekrar tencereye alınır.
- Tencereye şeker ve limon suyu eklenir ve karıştırılır.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirilir.
- Köpükleri alınır ve soğumaya bırakılır.
- Soğuduktan sonra cam kavanozlara doldurulur ve buzdolabında saklanır.
Kozalak Şurubu Neye İyi Gelir?
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
- Öksürük ve balgam söktürmeye yardımcı olur.
- Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
- Vücut direncini artırır.
- Kan dolaşımını düzenler.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Eklem ağrılarına iyi gelir.
Kozalak Şurubu nasıl tüketilir?
- Kozalak şurubu, günde 2-3 defa, 1-2 tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilebilir.
- Çocuklarda, günde 1 tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir.
- Kozalak şurubunun, uzun süreli kullanımının herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.