Maladaptive Daydreaming, Türkçe karşılığı “Uyumsuz Hayal Kurma” olan bu hastalık, İsrail Haifa Üniversitesinden Prof.Eli Somer tarafından tespit edilmiştir ve 2002 yılında literatüre giren psikiyatrik bir durumdur.
Somer’in tanımına göre Maladaptive Daydreaming; mesleki, sosyal ve akademik performansı engellediği için sıkıntıya yol açmasıyla beraber, bağımlılık da yaratan bir hayal gücü aktivitesidir.
Bu hayal kurma isteği yaşamı zorlaştıran kişilerde; kaygı bozukluğu, depresyon, sosyal fobi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi diğer psikiyatrik sorunların da görüldüğü tespit edilir.
Psikolojik olan bu sorun aslında gerçeklikten kaçışı, aşırı hayal kurmayı hatta hayal dünyasında yaşamayı ifade etmek için kullanılan bir kavramdır.
Uyumsuz hayal kurma birçok yönüyle normal hayal kurmadan ayırt edilebilecek özellikte. Normal şartlarda bireyler hayal kurmak için uzun vade düşünmezler, genellikle boş vakitlerinde özellikle uykuya dalmadan önce hayal kurmayı tercih ederler. Böylece hayal kurmak, bireylerin sosyal ve iş yaşamlarını olumsuz yönde etkilemez.
-Kişilerin kurdukları hayaller çoğunlukla dizi veya kitap kurgusu gibi detaylı bir kurgu içermektedir.
-Hayallerini sürdürebilmek için karşı konulmaz bir istek duyarlar.
- Hayal kurarken jest, mimik, el ve kol hareketlerini kullanabilirler.
- Hayalinin içeriği yaşamı söz konusuysa konuşabilir ya da fısıldayabilirler.
- Günlük yaşantılarında karşılarına çıkan en küçük ses, müzik, görüntü gibi en ufak bir uyarıcıdan etkilenerek, aniden hayal kurmaya başlayabilirler.
- Hayal kurma sırasında günlük hayata dönmekte zorlanırlar.
- Günlük hayata dönmekte güçlük yaşamaları, günlük hayattaki sorumluluklarını yerine getirememelerini de sağlar.
- Gün içinde hayal kurdukları gibi, gece de aynı aktiviteyi gösterdiklerinden, gece uyumakta güçlük çekerler.
- Hayal kurmaya vakit ayırdıkları ama kopamadıkları için pişmanlık ve suçluluk duyarlar.