Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Volker Türk, Madrid'deki İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75. yıl dönümü etkinliğinde konuştu. Avrupa genelinde yaşanan Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin, ülkeler arasındaki ilişkileri zedeleme amacı taşıdığına dikkat çekti.
BM İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği'nin başındaki isim olan Volker Türk, bu tür eylemleri "aşağılık" olarak nitelendirerek, Avrupa'da ırkçılığın son bulması için çağrıda bulundu.
Türk, "Kur'an yakma eylemleri, uluslararası ilişkileri bozmak istiyor." şeklinde konuştu ve "Tarihin derslerini almalıyız." dedi.
Ayrıca, "Siyasi bir kararlılıkla, devletler ve insanlar arasındaki anlaşmazlıkların üstesinden gelinip işbirliği yapılırsa, bu tür sorunlar aşılabilir." şeklinde vurgu yaptı.
Volker Türk, 2023 yılının, insan haklarına dayalı çözümlerle anılmasını temenni ettiğini ifade etti. 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75. yılında, "Devletler, korku ve yoksullukla mücadele etmek için birleşti." dedi.
İsveç'in Malmö kentinde, Irak asıllı Salwan Momika'nın 30 Eylül'de gerçekleştirdiği Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırı girişimi polis tarafından engellendi. Bu olaya müdahale eden 3 kişi gözaltına alındı.
Olayın ardından Momika, zırhlı polis araçlarıyla bölgeden ayrıldı. Yaklaşık 100 polis memuru, 10'u zırhlı 20 araçla Momika'ya eşlik etti. Aynı kişi, 28 Haziran'da Stockholm Camii önünde benzer bir eylemde bulunmuştu.
Hollanda'da faaliyet gösteren PEGIDA hareketinin lideri Edwin Wagensveld, 23 Eylül'de Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yırtma eylemi gerçekleştirdi.