İdrarda eritrosit yüksekliği nedir?

Sağlıklı kişilerde idrarda bulunmaması gereken bir değer olan eritrosit, hastalık durumlarında ortaya çıkan idrarda eritrosit yüksekliği nedir? İşte yanıtı...

HA
Hande Akyol
YAYINLAMA
14 Ekim 2023 09:00
GÜNCELLEME
14 Ekim 2023 15:13
İdrarda eritrosit yüksekliği nedir?
HA
Hande Akyol

İdrarda eritrosit yüksekliği, idrar tahlili sırasında eritrosit adı verilen kırmızı kan hücrelerinin normalden daha yüksek bir seviyede bulunması durumunu ifade eder. İdrarda eritrosit yüksekliği, "hematüri" olarak da bilinir. 

Eritrositler, kanın oksijen taşınmasında önemli bir rol oynarlar ve normalde idrarda bulunmamaları gerekir. Bu nedenle, idrarda eritrosit yüksekliği tıbbi bir sorunu işaret edebilir.

İdrarda eritrosit yüksekliği birçok farklı nedene bağlı olabilir, bazıları şunlardır:

  1. İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları (İYE), idrarda eritrositlerin artmasına neden olabilir. Bu durum genellikle ağrılı idrara çıkma, yanma hissi, idrar renginde değişiklik ve diğer belirtilerle birlikte görülür.
  2. Taşlar: İdrar yolu taşları, böbrek veya idrar yolu boyunca tıkanmalara veya tahrişe yol açarak hematüriye neden olabilir.
  3. İdrar yolu tümörleri: İdrar yolu tümörleri, özellikle mesane kanseri, hematüriye yol açabilir.
  4. Böbrek hastalıkları: Böbrek hastalıkları, böbreklerdeki kan damarlarına zarar verebilir ve bu da hematüriye yol açabilir.
  5. İlaçlar: Bazı ilaçlar idrar yolu tahrişine neden olabilir ve bu da eritrositlerin idrarda bulunmasına yol açabilir.
  6. Diğer nedenler: Yaralanmalar, egzersiz sonrası kas yıkımı, bazı kan hastalıkları gibi diğer faktörler de idrarda eritrosit yüksekliğine neden olabilir.

Teşhis sonrası tedaviye başlanmalı

İdrarda eritrosit yüksekliği tanısı konulduğunda, altta yatan nedenin belirlenmesi ve uygun tedavinin başlatılması önemlidir. Bu nedenle, bir sağlık profesyonelinin değerlendirmesi ve gerekirse ileri tetkikler yapılması gerekebilir. Tedavi, hematüriye neden olan temel soruna yönelik olacaktır. Bu nedenle, bu tür bir durumda bir doktora danışmak önemlidir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa