İsrail-Filistin çatışmasının varlık fiyatları üzerindeki riski devam ederken, Gazze'ye yönelik olası bir kara harekatı ve çatışmanın daha geniş bir coğrafyaya yayılma ihtimali endişeleri artırıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde açıklanan makroekonomik veriler, ülke ekonomisinin sıkı para politikası adımlarına rağmen direncini koruduğuna işaret ediyor.
Yeni konut satışlarının tahminlerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen 30 yıllık mortgage (konut kredisi) faizlerinin yükselmesi, mortgage başvurularının 1995'ten bu yana en düşük seviyede kalmaya devam etmesine neden oldu.Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını beklenenden daha uzun süre devam ettirebileceği endişelerini destekledi.
ABD ekonomisinin direncini sürdürmesi, tahvil piyasalarında satış baskısının artmasına yol açarken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yaklaşık 15 baz puan artarak yüzde 4,96 seviyesine yükseldi.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise Fed'in gelecek üç toplantıda politika faizini sabit tutma olasılığı güçlü bir şekilde yansıtılıyor.
Alphabet'in açıkladığı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının ardından hisselerinde yaşanan sert düşüş, bulut biriminin gelir beklentilerini karşılayamamasıyla gerçekleşti. ABD'li uçak üreticisi Boeing'in hisseleri de üçüncü çeyrekte zarar açıklaması ve tedarikçisi Spirit AeroSystems'deki kalite sorunları nedeniyle düştü.
Bugün Amazon, Ford Motor ve yaklaşık 70 şirketin daha bilançolarının açıklanması bekleniyor.
Emtia piyasasında volatilitenin devam ettiği görülürken, Brent petrolün varil fiyatı düşüş eğilimindeyken altının ons fiyatı artış kaydediyor.
ABD'de açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyüme verilerinin varlık fiyatları üzerinde etkili olması beklenirken, açıklanan bilançolarla birlikte hisse ve sektör bazlı oynaklığın da güçlü kalacağı tahmin ediliyor.
Dün New York borsasında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri geriledi. Avrupa borsalarında da karışık bir seyir gözlendi. Bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararları ve Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamalar yatırımcıların odak noktasında bulunuyor.
Analistler, ECB'nin ekonomiye yönelik projeksiyonlarının aralık ayındaki toplantıda yenileneceğini belirterek, emtia fiyatlarındaki oynaklığın bankanın politikalarını nasıl etkileyebileceğine ilişkin belirsizliklere dikkat çekiyor.
Asya pay piyasaları da satış ağırlıklı bir seyir izlerken, Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi son 10 yılın zirvesine çıktı. Japon Merkez Bankası'nın (BoJ) gelecek hafta açıklayacağı para politikası kararları da yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Kapanışa yakın Japonya, Hong Kong, Güney Kore ve Çin'de borsaların farklı seyirler izlediği görülüyor. Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün satış ağırlıklı bir seyir izledi. Bugün ise TCMB'nin faiz kararı takip ediliyor.
Dolar/TL dün hafif yükseliş kaydederken, bugün de benzer bir seyir izleniyor. Analistler, TCMB'nin ve ECB'nin kararlarının yanı sıra ABD'de büyüme verileri ve İsrail-Filistin çatışmasına dair gelişmelerin piyasalar üzerinde etkili olacağını belirtiyor.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
14.00 Türkiye ekim ayı TCMB'nin politika faiz kararı
14.30 Türkiye haftalık para ve banka istatistikleri
15.15 Euro Bölgesi ekim ayı ECB'nin faiz kararı
15.30 ABD eylül ayı dayanıklı mal siparişleri
15.30 ABD 3.çeyrek GSYH
15.30 ABD haftalık işsizlik başvuruları
15.45 Euro Bölgesi ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması